Ett år som yogalærer – slik har det vært

Det er et drøyt år siden jeg var ferdig med utdannelsen som yogalærer i Ashtanga. Da er det jo greit å oppsummere litt hva det har ført til. Fornøyd er det i alle fall ingen tvil om at jeg er.

Utgangspunktet mitt var absolutt ikke at jeg skulle bli fulltids yogalærer e.l. Egentlig hadde jeg vel ingen konkrete mål om å jobbe med det i det hele tatt, jeg ville se hva utdannelsen førte meg til. Men jeg fant raskt ut at jeg likte godt å undervise og målet ble å få undervist litt så raskt som mulig etter at jeg ble ferdig.

Undervisning

Det tok nok noen måneder, men det var pga av andre omstendigheter. Jeg dro på skiferie tre uker til Chamonix med en gang jeg var ferdig med utdannelsen og på slutten der skadet jeg ankelen. Så da ble det et par måneder med skadeavbrekk før jeg i det hele tatt synes det var greit å undervise.

Men når jeg så var klar tok det vel bare noen uker før jeg hadde jobb som yogalærer på Sats. Først som vikar fram til sommeren og så med to faste timer i uken etter sommeren. Litt mer om hvordan jeg fikk jobb der her. Men før det rakk jeg å ta en liten utdannelse til. Jeg hadde nemlig hele tiden visst at jeg hadde lyst å kunne undervise noe som var litt roligere enn Ashtanga og motstykket Yin yoga ble svaret. Derfor tilbragte jeg en uke på Ibiza på en intensiv 60 timers utdannelse, nok til å kunne undervise siden jeg hadde en 200 timers utdannelse i lomma fra før.

Jeg likte veldig godt å undervise på Sats, det ble raskt en gjeng av faste deltagere (noen også veldig erfarne) slik at jeg kunne lage en slags progresjon samtidig som det var stadig nye innom (slik det jo er på Sats), som gjorde at jeg fikk brynet meg godt på det også. Lærerikt og gøy!

Men så var det dette med at jeg har en annen ganske krevende fulltidsjobb og et ønske om å kunne trene alt jeg vil selv osv. Det ble vanskelig å få deltidsjobben til å gå helt opp, jeg måtte ha vikar (og det må man som regel skaffe selv) hvis jeg skulle delta på jobbting de ettermiddagene jeg undervist osv. Jeg fant rett og slett ut at selv om det var aldri så gøy så ble det litt for mye styr. Så jeg sluttet der like før jul. Men med en ny plan i lomma, for jeg hadde jo lyst til å undervise.

DSC03049.jpg

Etter jul startet jeg og kollega Maria (som også er yogalærer) opp med yoga hos Geodata der vi jobber. Vi fikk leie en treningssal rett ved siden av kontoret, fikk kjøpe inn noen matter og satte i gang. Og med to stykker som bytter på var hele stressmomentet borte + at jeg slapp reisevei osv. Så langt har det vært kjempegøy. Rundt 10-20 stykker deltar hver gang og det er litt flere gutter enn jenter (for det er det jo på kontoret ellers også). Fin aktivitet for jobben, gøy for oss å undervise. Gleder meg til hver tirsdag det er min tur.

I tillegg har jeg jo undervist litt smått her og der, tilfeldige økter for venner og for en litt større gjeng skiguider da vi var i Alaska. Det er så gøy å ha denne ferdigheten, å bare spontant kunne undervise en gjeng som har lyst på yoga, å kunne hjelpe folk som lurer på ting osv.

Egen yogapraksis

Det med min egen praksis har også utviklet seg veldig etter jeg tok utdannelsen. Jeg er veldig trygg i det jeg gjør og yoga er mer en livsstil enn noe jeg gjør nå og da. Jeg prøver å gjøre yoga så ofte jeg kan, men har en mer avslappet tilnærming til det enn under utdannelsen. Noen uker kan jeg ha 5-6 økter, andre bare et par. Ashtanga er fortsatt navet mitt, det jeg liker best og helst vil gjøre. Men utdannelsen har gjort at jeg har grunnlaget til å eksperimentere mer og lage mine egne økter. Det har jeg gjort mer og mer av og synes det er gøy og ikke minst bra for min egen del å variere hva jeg gjør avhengig av hva kroppen min trenger der og da.

 

Med andre ord: jeg er veldig fornøyd med utdannelsen og det første året etterpå. Jeg vet ikke helt hva neste steg er, jeg vet bare at jeg vil fortsette å lære mer og å undervise litt.

60-timers Yin Yoga-utdannelse på Ibiza – slik var det

Vel hjemme etter en intens og lærerik uke på Ibiza. Kombinasjonen av det å fullføre en lærerutdannelse, gjøre yoga ute dagen lang og oppleve litt av vakre Ibiza gjorde uken veldig bra. Men helt klart også veldig intens med lite tid til å fordøye og teste ut det man har lært, det gjør jeg her hjemme.

Hver dag i den 6 dager lange uken så ca slik ut:
7.30-9.30 – Yin Yoga og meditasjon
9.30-10.30 Frokost
10.30-13.30 Teori
13.30-16.30 Lunsj og pause
16.30-20.00 Teori og Yin Yoga praksis

Alt i alt brukte vi mye tid på teori selvsagt mens det å bygge opp sine egne sekvenser ble en større del mot slutten av uken. Vi fikk også testet å undervise litt, men det ble lite av det så jeg er veldig glad jeg fikk gjøre mye av det i Ashtanga-studiet + at jeg jo har undervist en del allerede.

Det er ganske stor forskjell på å undervise Yin og Ashtanga! Yin er en veldig rolig form for yoga som også inneholder mer meditasjon. Du må undervise med en helt annen type stemme og stemning og det snakkes generelt sett lite, mens i Ashtanga snakker jeg jo nesten hele tiden fordi jeg jo også teller lengden man står i en stilling. Jeg var litt spent på hvordan jeg kom til å like det og om jeg ville finne min Yin-stemme, men akkurat det gikk veldig fint. Jeg liker formen, omsorgen som ligger i det og roen man kan skape for deltagerne på timen.

Det jeg også liker veldig godt er at man kan lage sekvenser som er spesielt bra for deler av kroppen. En sekvens kan fokusere på ryggen, en annen på skuldre og armer og en tredje på beina for eksempel. Jeg fikk masse ideer til sekvenser jeg vil lage fordi vi fikk gjort så mange der.

Vi lærte også mye om ledede meditasjoner og hvordan vi kan lage disse, veldig nyttig og lærerikt. Og vi fikk sett litt av vakre Ibiza. Det ble et par strandturer, piknik og solnedgang på stranda og en tur til Hippi-markedet + at jeg hadde to dager selv til å utforske. Et flott sted for mye mer enn festing Ibiza!

Vi hadde en veldig engasjert og erfaren lærer og skolen er godkjent av Yoga Alliance. Etter å ha svart på en liten «hjemmeeksamen» får vi beviset tilsendt.

Alt i alt en god, men intens uke som gjør meg rustet til å undervise Yin yoga. Gleder meg. Et lite glimt at det som var:

Ute, ute, ute. Litt sliten blir man jo av å sitte på bakken dagen lang da :)

Ute, ute, ute. Litt sliten blir man jo av å sitte på bakken dagen lang da :)

ibiza5.jpg
Bittelitt Yang-yoga ble det også.

Bittelitt Yang-yoga ble det også.

Nydelig sted!

Nydelig sted!

 

 

Yin Yoga-utdannelse på Ibiza - halvveis der

Jeg er halvveis ferdig med min 60-timers utdannelse i Yin Yoga på Ibiza.  Det aller aller diggeste med å ta en utdannelse her er jo at alt er utendørs. Uteyoga dagen lang. Alle måltider ute. Pauser i sola. På er fantastisk sted. 

Utover det har det til nå vært veldig travelt (det blir det jo når man skal gjøre unna 60 timer på 6 dager) og litt utfordrende. Teorien vi har hatt handler stort sett om kinesisk medisin og igjen så sliter jo min vitenskapelig orienterte hjerne med det. Og jeg vet jo at det er så mye annet bra med Yin Yoga som ikke krever at du tror på kinesisk medisin. Foreksempel økten vi hadde i ettermiddag som var helt fantastisk for å løse opp i stiv nakke og kontorskuldre!  

I tillegg er det faktisk litt utfordrende å gjøre så mye Yin - altså veldig rolig yoga uten å gjøre noe som helst av mer aktive ting eller aktiv yoga (yang). Blir litt rastløs i kroppen rett og slett. For meg er Yin noe jeg trenger en gang iblant liksom.  

Men det er selvsagt veldig lærerikt både personlig og det å lære å undervise noe som er så forskjellig fra ashtanga. Kjenner at jeg kommer til å like å undervise det. Det blir annerledes og fint, jeg kan gi noe annet av meg selv. 

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

Klar for lærerutdanning i Yin Yoga på Ibiza

Jeg drar til partyøya for å gjøre yoga! Det er faktisk mye bra yogaopplegg på Ibiza og jeg tviler på at partyfaktoren er veldig høy på disse stedene. Utgangspunktet mitt var at jeg ville ta en intensiv Yin Yoga-utdannelse og det skulle vise seg at akkurat denne på Ibiza passet bra på alle måter.

Så i løpet av 6 dager skal jeg gjennom en 60-timers utdannelse. Noe jeg tenker er helt fint siden jeg jo har en grunnleggende 200-timers utdannelse fra før. Helt siden jeg startet på ashtangautdannelsen min har jeg tenkt at jeg ønsket å supplere den med noe på en litt roligere form for yoga. Litt Yin til Yangen og det får jeg altså nå.

Mulighetene er flere på denne måten og jeg har også lyst til for egen del å lære mer om den meditative delen av en yogapraksis som jeg vet jeg får her.

ibiza.jpg

Som du sikkert skjønner er 60 timer på 6 dager ikke akkurat ferie. Det blir lange dager med kun et par timer fri midt på dagen. Men så har jeg et par hele dager i tillegg til å se litt mer av øya (har ikke vært der før). Og stedet vi bor på har både hage, svømmebasseng og hengekøyer så jeg skal nok helt klart få tatt det litt med ro også.

Det er forresten denne jeg skal på.

Mer kommer – fra Ibiza!

Yogalærereksamen bestått! Slik var det:

Puuh, i går gjennomførte jeg altså eksamen i RYT (Registered Yoga Teacher) 200 timer Ashtangayoga. Og jeg stod. Med god margin egentlig. Oppnådde det som var krevd, ikke bare for å få et diplom fra HiYoga, men for å få den internasjonale godkjennelsen fra Yoga Alliance. Så utrolig digg!

Og ekstra digg med tanke på at oppladningen akkurat ikke har vært ideell med influensa etterfulgt av rundt 15 timers arbeidsdager (konferanseorganisering) og veldig lite søvn i uka fram mot gårsdagen. Jeg var rett og slett så sliten at jeg ga litt blaffen, hadde ikke energi til å bli nervøs. Og det var jo like greit.

Beviset

Beviset

 

Hvordan foregår yogalærereksamen?

Jeg tenker at noen er nysgjerrige på det, så jeg forklarer. Først og fremst så vet jeg at dette utføres på ulike måter ulike steder, så dette er ikke svaret. Men svaret på hvordan vår ashtangalærereksamen på HiYoga foregikk.

Eksamenen hadde tre deler. Først gjennomførte vi en egenpraksis. Vi gjorde altså en yogaøkt slik det gjøres Mysore style mens vi ble evaluert. Evalueringen gikk ikke på hvor myke vi var e.l., men hvordan vi angrep stillingene, at vi kunne serien o.l.

Videre var det en teoridel. Den hadde spørsmål om anatomi, spørsmål fra ashtangaserien (som navn på stillinger, tellinger, justeringer, manus for undervisning o.l.) og filosofispørsmål i tillegg til et filosofiessay. Jeg skrev alt jeg kunne i 1 time og 15 minutt og rakk det akkurat.

Den siste delen var en undervisningsdel. Der trakk vi kort og skulle snakke om prinsippene i ashtangayoga, vise og undervise stillingene på kortet og svare på potensielt spørsmål fra en yogaelev.

I tillegg til dette ble vi uavhengig av eksamensdelen vurdert på vår egen praksis og utvikling gjennom studiet.

Til slutt en stor takk

Det er litt surrealistisk å være ferdig, det har vært veldig intenst og krevende, men alle mest gøy. Jeg er utrolig takknemlig for alle medstudentene jeg har blitt kjent med og lærerne vi har hatt underveis! Jeg har lært så mye av hver og en av dere! Dere har gitt meg en slags superkraft til å finne neste steg i denne yogaverden for meg. Jeg vet jeg vil undervise, jeg vet jeg vil fortsette å ha en tilnærmet daglig praksis, jeg vet jeg vil fortsett å utforske yoga takket være den nysgjerrigheten dere har gitt meg underveis.

Tusen takk Linn, Emilie, Iga, Yanina, Ingrid, Kristine, Lina, Tonje, Inger, Hanne, Ane, Ellen C., Corina, Mona, Kjerstin, Kine, Fredrik, Anita, Pernilla, Ellen E., Basia, Francesca, Bjørn, Annette og alle andre som har bidratt!

Tusen takk Linn, Emilie, Iga, Yanina, Ingrid, Kristine, Lina, Tonje, Inger, Hanne, Ane, Ellen C., Corina, Mona, Kjerstin, Kine, Fredrik, Anita, Pernilla, Ellen E., Basia, Francesca, Bjørn, Annette og alle andre som har bidratt!

Namaste

 

Yogalærerutdannelse siste innspurt

Siste undervisningshelg på yogalærerutdannelsen er over. Nå gjenstår bare eksamen om to uker. Det er deilig og trist på en gang. Ja, det har vært intense helger med tidlige morgener, mye å lese og generelt sett mye yoga i livet mitt. Men jeg har lært og gjort, forstått, reflektert, øvd, strevd med og fått til veldig veldig mye. Og ikke minst har jeg blitt kjent med enormt fine medstudenter og dyktige lærerne på studiet!

Ting jeg trodde skulle bli spesielt vanskelig og ikke helt meg, som filosofien spesielt, har blitt noe helt annet enn jeg trodde og jeg har fått det til. Det er gøy å lære noe som er helt annerledes. Og reflektere over hva som er verdt å ta med videre.

Det å gjøre yoga (nesten) hver dag har virkelig hatt effekt, jeg har kommet mye lenger enn jeg trodde jeg kunne på denne tiden. Og kanskje viktigst – det har blitt til noe jeg vil gjøre hele tiden, noe jeg lengter etter, noe som gjør det greit å stå opp grytidlig. Det er ikke en må-greie, men en vil-greie og jeg vet jeg kommer til å fortsette slik.

Passende ny lue

Passende ny lue

Angrer ikke et sekund på tiden jeg har brukt.

Denne uken var jeg også med på noe som kanskje kan gi meg jobb som yogalærer noen timer i uka 😉

Nå gjenstår en god del eksamenslesing midt i at vi skal gjennomføre en stor konferanse med jobben som er ferdig dagen før eksamen (!). Men når alt dette er over og jeg forhåpentligvis har bestått eksamen stikker jeg til Chamonix i tre uker da.

Livet leker.

Namaste

Å øve på å instruere yoga

36032154551_f1dd96f92c_k.jpg

Det er knappe to måneder til yogainstruktørstudiet jeg går på er ferdig. En viktig del av studiet er selvsagt å øve på å instruere. Vi gjør det litt på hverandre på samlingene, men det å instruere andre på alle nivå er minst like viktig. Det har vært en spennende læringskurve. Plutselig snus ting på hodet - istedenfor å lære skal jeg lære bort.

Jeg er så heldig at jeg har en liten gjeng med kolleger som veldig gjerne ville være prøvekaniner for min undervisning. De er på ulikt nivå så jeg får prøvd meg på mye forskjellig. Det er nå jeg virkelig begynner å kjenne på hva som er utfordringene, hva jeg må fokusere mer på, hva jeg absolutt ikke kan og hvor jeg føler meg helt trygg. 

Den første gangen var jeg helt utladet, jeg tror ikke jeg hadde tenkt over hvor krevende det faktisk er å undervise en hel time. Det kan godt sammenlignes litt med å holde et foredrag, du har oppmerksomheten hele tiden, men i tillegg skal du vise ting og snakke mens du viser (fysisk krevende) og i "pausene" skal du jo justere. Neste gang var jeg mer forberedt på hva det krevde og aller aller mest synes jeg det er kjempegøy!

Det er gøy å lære bort det jeg kan, det er gøy å bidra til at folk mestrer og ikke minst å se framgangen og det litt sløve fornøyde blikket alle har når vi kommer ut av Savasana. Tror jeg kommer til å trives med å være yogalærer. 

Begynner å se meg selv som yogalærer

yogabilde.jpg

Ferdig med tredje helg på yogalærerutdannelsen. Det er fascinerende hvor mange typer følelser, tanker og refleksjoner som har dukket opp gjennom de ca åtte ukene det nå er siden studiet startet opp. Mest av alt har det vært positivt for min del. Foreksempel så synes jeg jo jeg blir sliten av å gjøre så mye yoga som jeg gjør nå (nesten hver dag), det tar på kroppen. Men mest av alt er effekten at jeg får til mye mer, at jeg får et slags (positivt) avhengighetsforhold til yogaen.

Dette var blant de tingene jeg ikke hadde forutsett, at det skulle kjennes så positivt å gjøre yoga så ofte. Jeg har alltid hatt en tanke om at jeg tar utdannelsen for å faktisk undervise yoga, men med veldig lave ambisjoner og ingen konkrete planer. Jeg har liksom ikke faktisk sett for meg meg selv i lærerrollen. Dette er en av de tingene som virkelig har forandret seg gjennom denne siste helgen. De første gangene jeg skulle prøve å undervise andre litt var det en veldig fomlende og litt ubehagelig følelse. Jeg er mest vant til å snakke eller gjøre ting foran folk når jeg virkelig kan det jeg gjør. Å undervise yoga har jeg jo aldri prøvd før. 

Men denne helgen føltes det å undervise annerledes. Jeg kjenner at jeg begynner å skjønne det, blir tryggere på meg selv. Delvis som resultat av at vi gjør mange oppgaver som har med undervisning å gjøre, men også fordi jeg er tryggere på min egen yogapraksis. I dag fikk jeg også justere gjennom en hel Mysoreøkt istedenfor å delta selv. Det likte jeg veldig godt! Jeg kjente at jeg virkelig kunne bruke det lille jeg alt har lært, at jeg faktisk kunne alle stillingene og kunne hjelpe de som glemte ting. Jeg spilte en rolle og var trygg i den rollen.

Vi snakker også veldig mye om det å instruere. Hvordan snakker vi til nybegynnere, hvordan hjelper vi folk med skader, hvordan skaper vi gode timer, hvordan forklarer vi det som trengs uten å snakke for mye? Det setter oss inn i settingen som lærere. 

En annen ting som har fått meg til å tenke mye på dette er innflytelse fra ulike lærere. Vi har mange ulike innom gjennom utdannelsen. Og jeg kjenner jo til mange fra før. Alle har sin stil, alle forklarer ting litt ulikt, har litt egen filosofi. Denne helgen hadde vi en fysioterapeut (Runar) som snakket om anatomi. Han snakket mye om det jeg er enig med ham i at er litt tullebegreper i yogaen - fordi de ikke egentlig betyr noe. Som det å åpne hjertet eller at du har sorg i hofta. Jeg er litt for realistisk for den type begrep og det var deilig å høre ham røske litt i det. Det føltes liksom litt mer greit å finne min form uten slike begrep. 

Og det er jo det dette møtet med alle disse ulike lærerne fører til,. At jeg skjønner at jeg skal bli meg - yogalærer Sesilie med min måte å undervise på og si ting på, påvirket av mange ulike personer og med en viktig tradisjon og kunnskap i bunn, men med MIN personlighet og stil. Og jeg kjenner nå mer og mer at jeg kommer til å ha noe bra å gi. Det er gøy!

Yogastudent

Så var det plutselig "skolebenken" + dagjobben som gjaldt. For et yogastudie på 200 timer er ikke bare å møte opp noen helger og gjøre litt mer yoga. Det er mye mer enn det. 

upload.jpg

Det er tre uker mellom første og andre undervisningshelg på studiet (8 helger i alt + eksamen). De to første ukene har jeg brukt mest på yogafilosofi. Jeg har lest mange kapitler i Bhagavad Gita og Yoga Sutra og levert to oppgaver om filosofi. Det er mye vanskeligere enn jeg trodde. Nå er ikke filosofi så håndgripelig i seg selv og ikke noe jeg leser mye av til daglig. I tillegg er alt på engelsk, skrevet for mange hundre år siden og har massevis av ord og begrep på sanskrit man må skjønne først.

Det at det jeg leser om er metafysikk gjør at det blir enda litt vanskeligere å ta innover seg for en vitenskaplig orientert hjerne ;) Jeg var veldig klar over at yoga handler om mer enn de fysiske stillingene, men hvor mye mer var jeg ikke så klar over. Faktisk så er de fysiske stillingene ikke engang nevnt i de ganske tykke bøkene jeg leser i nå. Men vitenskap eller ikke - som yogalærer er det viktig å forstå (eller akkurat nå mest prøve å forstå) tankesystemet bak yogaen. det de tenkte og mente de som har utviklet det hele. Og selv om mye er vanskelig er det helt klart en del interessante elementer der.

I dag jobber jeg med litt mer praktiske ting, den faktiske undervisningen. Jeg har laget "manus" for de første stillingene og sett på hvilke justeringer som trengs. Øvd bittelitt på å undervise det har jeg også. Det blir mye surr i starten gitt.... Dette må øves på! I tillegg lærer jeg å telle på sanskrit og navnene på stillingene. Jeg bruker flashkort på mobilen for å øve, det hjelper. Neste oppgave er å lage et opplegg for en nybegynnertime. 

I tillegg kommer min egen yoga, som nå har gått til å bli en nesten daglig praksis. Det å være en trygg og erfaren yogi selv er en veldig viktig del av det å bli en god lærer. Det begynner å føles litt som at yoga er noe jeg bare gjør som en rutine i hverdagen, nesten som å pusse tennene. Men i motsetning til å pusse tennene gjør jeg det altså bare en gang om dagen (helst om morgenen) og tar pause en dag eller to. Kroppen min er rett og slett ikke helt klar for hver dag enda + at jeg prøver å få trent litt andre ting også.

Så - yogastudenten har litt mer jobb enn hun kanskje trodde, men det er meste er bare gøy.

Inntrykk, inspirasjon, sliten, motivert - første helg på yogalærerutdannelse

Første helg på yogalærerutdannelsen er gjennomført, det har vært en intens helg med mange inntrykk og mye nytt å tenke på. Er liksom både inspirert og sliten. Og tenker på yoga heeele tiden. Lurer på om jeg kommer til å gjøre det de neste seks månedene. For nå kommer nesten hver eneste dag til å handle om yoga på en eller annen måte. Yogaøkter i massevis selvsagt og oppgaver. I tillegg kommer bloggen osv. Det er liksom en ny altoppslukende hobby. Som skal gå opp ved siden av jobb og alt annet. 

upload.jpg

Vel nok om det. Tenkte å si litt om hvordan den første helgen artet seg. Vi er en stor gjeng, ca 25 stykker og jeg var selvsagt spent på hvem alle de andre var. Bare slanke spreke jenter i begynnelsen av 20-åra liksom? Eller massevis av folk på den mer alternative siden? Vel, jeg fikk ikke bekreftet noen av de fordommene. 

Du kan nok dele gjengen i ca 3. En del er nok nærmere starten av 20-åra og betydelig sprekere og slankere enn meg. En del på den motsatte enden aldersmessig, nærmere 50 (håper jeg ikke fornærmer noen nå...) og en hel haug midt i der. En god del har gjort veldig lite yoga og noen nesten ingen ashtangayoga mens andre er mye mer erfarne og underviser andre yogaformer allerede. De aller mest alternative har jeg ikke sett noe til enda:) Jeg føler selv at jeg er litt midt i der liksom. Ganske erfaren yogi, men ikke blant de mest erfarne. Men så er det jo slik at dette har jo ingenting å si egentlig. Alle kan bli like gode yogalærere, det er bare så naturlig for oss å tenke i slike kategorier. 

Helgen var ganske intens, jeg skal si noe om de ulike "fagene" i andre bloggposter, men noe av det som ble mest tydelig for meg er hvor mye mer det er enn å bare "kunne" den stillingen. Bare den fysiske delen av det og det å undervise er så mye. Først så ble jeg jo veldig obs på hva jeg måtte forbedre i min egen utførelse av en stilling, så er det hvordan man forklarer andre stillingen og hvordan man justerer andre. I tillegg kommer telling, sanskritnavn osv. Oppbygningen av det du må kunne er slik:

  • Stillingens arkitektur (fokus, alignment, fullverdig stilling, hvordan få til stillingen)
  • Tellingen, pust inn pust ut - antall vinyasa som det heter
  • Justeringer
  • Modifikasjoner for nybegynnere
  • Varianter av stillingen, dypere, enklere osv.
  • Hvordan du lærer bort stillingen
  • Hvordan du demonstrerer stillingen

I tillegg kommer tellingen på sanskrit og navnet. Puuuh.. Skjønner? Mye å ta inne. Og vi var bare gjennom solhilsner og et par stående stillinger denne helga.

Ellers skal jeg skrive mer om yogafilosofi og det andre vi lærte senere. Det var en del pusteøvelser og chanting også. Og det er ikke noe rolig helgeliv, Vi startet 7.30 både mandag og tirsdag.

Men jeg kjenner at jeg er klar - det er gøy å lære noe nytt og spesielt noe som er helt annet enn det jeg driver med ellers. Gleder meg til fortsettelsen!

Yogalesestoff

Til helgen starter yogalærerutdanningen jeg skal ta - RYT 200 Ashtanga. Det betyr at jeg har handlet bøker som skal leses som en del av studiet, en hel haug. Noen veldig spennende bøker og noen jeg ikke skjønner så mye av enda. Tenkte jeg skulle si noe om hvilke bøker jeg har kjøpt og som da regnes som grunnleggende lesning for en yoaglærer.

upload.jpg

The Yoga Sutras of Patanjali - Dette er selve yoga"bibelen." Tråder (sutras) om yoga, selve grunnlaget, også kalt den mest autoritære boken om yoga. Hjertet av yogafilosofoen. Mange store ord, blir interessant å utforske mer.

Hatha Yoga Pradipika - En sanskrit manual om hathayoga (the science of yoga) fra 1500-tallet. En slags guide til denne foreløpig litt mystiske "vitenskapen" bak yoga. Den har oversettelser fra Sanskrit da.

The essence of the Bhagavad Gita - hmm, denne skjønner jeg lite av enda. Det er visst en form for spirituell samtale. Krever nok litt å lese.

Functional Anatomy of Yoga av David Kiel - denne ser jeg fram til. Litt mer mitt domene og blant de tingene jeg virkelig er klar for å lære om rundt yoga. Boken ser grundig ut, forklarer anatomien knyttet til de ulike stillingene.

Det var også noen anbefalte, men ikke obligatoriske bøker. Jeg kjøpte Yoga Sequencing: Designing Transformative Yoga Classes - synes det er spennende å finne ut hvordan man bygger opp yogaklasser, ashtangen er jo lik hele tiden. Tror denne boken kan gi meg god innsikt.

Jeg skal bli yogalærer

Ja, jeg skal bli yogalærer - eller iallefall prøve å bli det. Har ikke planer om å skifte karrière akkurat, men jeg skal ta yogalærerutdannelse som starter om litt over 3 uker! Nærmere bestemt 200 timers ashtangalærerutdannelse på HiYoga i Oslo. Gleder meg stort!

Jeg husker ikke helt når tanken om å ta dette steget oppstod, men den har modnet over tid. Yoga har blitt viktigere og viktigere i livet mitt og det har blitt helt klart for meg at det er ashtangayoga som er yogaformen min. I tillegg liker jeg veldig godt å undervise/snakke foran folk, så det er ingen barrière. Og kanskje aller mest har jeg bare lyst til å bli veldig mye bedre kjent med ashtangayogaen, lære det helt skikkelig, sørge for at det jeg gjør blir helt riktig, lære mer om anatomien bak og lære å formidle kunnskapen videre. Ikke minst har jeg veldig stor respekt for all den kunnskapen og erfaringen yogalærere jeg har hatt har. Jeg vil være nybegynner i årevis enda sånn sett.

Jeg brenner også for å formidle alt det bra med yogaen videre, denne bloggen er også et virkemiddel for det. Jeg har helt klart noen tanker og ønsker om å faktisk undervise litt sånn ved siden av jobben og har et par ideer, men det får komme etterhvert. Når jeg forhåpentligvis har fullført og bestått utdanningen sånn ca i midten av februar. 

Selv om beslutningen er tatt er det litt skummelt - kan jeg dette liksom? Jeg har myyye å lære på yogafronten, runder 40 om ikke såå lenge og har skader både her og der. Men akkurat det med skadene er kanskje også noe av grunnen. Jeg brenner for yoga for å forebygge skader/plager og bygge opp igjen kroppen etter skader. Jeg har selv erfart hvor viktig både yoga og annen styrketrening er i slik sammenheng. Kanskje kan mine egne utfordringer bidra til at jeg kan hjelpe noen andre med akkurat det samme - når jeg har mer kunnskap selv? Det håper jeg på!

Jeg kommer til å dele erfaringer fra utdannelsen her - gleder meg til å komme igang!