Sjokolademeditasjon

Bare smak litt på ordet sjokolademeditasjon. Trigget av sjokoladen og litt skremt av meditasjonsdelen kanskje? Vel - poenget med denne lille meditasjonsøvelsen (som altså innebærer å spise sjokolade) er å bruke det som en ufarlig introduksjon til meditasjon. Den foregår slik:

  • Først - velg en sjokolade, enten en du aldri har prøvd før eller en du ikke har smakt på lenge. Åpne pakken og bare lukt på sjokoladen, innta lukten sånn skikkelig. Brekk så av en bit og bare kjenn litt på den, se på den.

  • Putt sjokoladen i munnen og prøv å bare la den ligge på tungen og smelte uten å suge på den, men legg merke til ønsket du har om å suge på den.

  • Sjokolade har over 300 ulike smaker, kjenn etter om du kjenner noen forskjellige smaker. Hvis du merker at tankene dine vandrer avgårde mens du gjør dette, bare eskorter tankene tilbake til det du holder på med.

  • Når sjokoladen har smeltet, svelg den sakte og bevisst, la den gli gjennom halsen.

  • Gjenta med neste sjokoladebit

Denne prosessen er ganske lik det å meditere. Man konsentrerer seg om noe (her sjokoladen og ulike sider ved den) og ber tankene gå tilbake til utgangspunktet når de vandrer avgårde. Og så er det jo en ganske digg form for meditasjon da! Prøv!

Sjokolademeditasjonen er hentet fra boken Mindfulness: A practical guide to finding peace in a frantic world (Williams, Penman). Hvis du har lyst til å komme igang med meditasjon, anbefaler jeg den boken. Har også skriblet noen andre tips til hvordan du kommer igang her.

5352625873_3b980a87c6_z.jpg

Kom i gang med meditasjon

Høres det med meditasjon eller mindfulness appellerende ut? Tenker du at dette burde du prøvd, men det er kanskje litt vanskelig å komme i gang? Det er enklere enn man skulle tro og fordelene er mange. Her kommer noen tips til hvordan du kan starte med meditasjon.

Begynn enkelt. Last ned en app med guidede meditasjoner. Du trenger ikke lete mye eller betale noe som helst for komme i gang. Meditasjonsappene florerer, noen til en liten kost, andre gratis. Noen gir deg et opplegg du skal følge med økende intensitet e.l. andre gir deg muligheten til å velge hvor lenge du skal meditere (du finner meditasjoner helt ned i 3 minutter) og type meditasjon du vil ha. To av de jeg har likt best er Headspace og Insight Timer (bare å søke etter de på Apple aller Google). Headspace er gratis i starten, men koster en del etter hvert, Insight Timer er gratis så lenge du vil gjøre ting online, men ganske billig etter det. Jeg tror begge fungerer for de fleste.

medi.jpg

Lag deg tid. Sørg for at du har den tiden du vil sette av, det er jo absolutt best om ingen kan forstyrre deg. Kanskje må du sette vekkerklokka på 15 minutter tidligere. Kanskje har dere et stillerom på jobben der du kan sitte for deg selv i 15 minutter. Det er ikke så nøye når på dagen du gjør det.

Start forsiktig, øk etter hvert, men gjør det hver dag. Den første gangen du prøver er kanskje 5 minutter nok. Kanskje øker du til 10 minutter eller 5 minutter to ganger om dagen. Kanskje fungerer det så bra for deg at du kan gjøre det i 20 minutter osv. Ta det i den farten som passer deg, men prøv gjerne å gjøre det hver dag, gjerne til samme tid. Da blir det etter hvert en vane, vaner er lettere å holde på.

Sett deg mer inn i hva og hvorfor etter hvert. I starten er det nok å bare føle seg litt fram, kjenne hva som virker for deg. Men etter hvert en det en fordel å skjønne mer av hva dette egentlig er, hvorfor det er så lurt, hvordan du kan lage dine egne meditasjoner. Da finnes det både nettkurs og andre kurs. Jeg vil absolutt anbefale boken «Mindfulness» av Mark Williams og Danny Penman. Finnes på Amazon. I boken får du først en innføring i hva og hvorfor, en forskningsbasert innføring. Videre får du et åtte ukers program du kan følge enten selv eller med guide (lydfil følger med boken).

Lykke til!

The real voyage of discovery consists not in seeking out new landscapes but in having new eyes
— Marcel Proust