90% mindre mobilbruk, det er ganske deilig! Tips til deg som vil redusere din tid med mobilen.

Jeg var langt ifra en versting når det kommer til mobilbruk, men for at par uker siden bestemte jeg meg likevel for å kutte ned, ikke litt, men radikalt. Og det har funket, jeg har faktisk nesten ikke brukt mobilen sammenlignet med tidligere. Og istedenfor at det er et savn eller noe som skaper uro er det faktisk veldig veldig deilig.

Jeg var nemlig litt lei av at jeg plukket opp mobilen hele tiden, enten det var under middagen, i et møte eller mens jeg så på Netflix, for ikke å snakke om hele tiden på tbanen/bussen. Den var jo der så tilgjengelig, det var ikke engang noe jeg skulle sjekke, jeg bare plukket den opp som en refleks. I tillegg så begynte jeg faktisk å få litt smerter i skulderen som følge av touch på skjerm. Det var vel det som fikk meg til å ta grep egentlig, for som sagt - jeg var ikke en versting og jeg har ikke hatt dårlig samvittighet for mye bruk, jeg bare innså at jeg likevel brukte den altfor mye unødvendig.

Jeg startet beinhardt og rørte nesten ikke mobilen de første dagene, det gjorde litt vondt, men det gikk fort over. Nå er det mest befriende egentlig. Her er det jeg gjorde for å få det til formulert som råd for andre som vil prøve:

 • Slutt å bruke sosiale medier på mobilen (eller spill om det er din nemesis). Dette er nok det viktigste for mange, det vi bruker mest tid på. For meg var verstingen myye scrolling på Instagram. Nå sjekker jeg nesten bare sosiale medier på PCen noen få ganger om dagen, men litt på mobil i helgen. I tillegg har jeg avfulgt en hel haug med folk på Instagram for jeg innså at å følge disse ikke ga meg så mye som jeg trodde.

 • Slutt å sjekke e-post og chat på telefonen. E-poster kan vente til du er på jobb, helt sant! Og chatting er utrolig krevende og kan som regel også vente. Nå sjekker jeg gjerne chatmeldinger, men svarer kun på det som er viktig med en gang og lar det andre vente.

 • Slå av notifications. En klassiker, men utrolig viktig. Jeg hadde ikke på så mange fra før, men har nå slått av slik at det kun er chat jeg har igjen (fordi jeg bruker chat en del til å avtale praktiske ting med folk). Uten det blinkende lyset (eller lyden), er sjansen mye mindre for at du plukker opp mobilen.

 • Legg mobilen langt unna. I starten var dette det viktigste jeg kunne gjøre. På vei til jobb legger jeg den nedi sekken, hjemme ligger det langt utenfor armlengdes avstand. Etterhvert som jeg har blitt vant til å bruke den mindre kan den ligge nærmere meg uten at jeg plukker den opp, men da er det jo ingen grunn til at den skal ligge i nærheten.

 • Slå av nettet om natten og ikke start dagen på mobilen. Å starte dagen på mobilen bidrar til å opprettholde vanen med å bruke den mye. Om du slår av nettet og venter lengst mulig med å slå det på igjen, vil du få en mye mer fokusert og effektiv morgen.

 • Finn noe bra å erstatte mobilbruken med. På vei til og fra jobb hører jeg på podcast eller musikk, mye bedre start på dagen. Hjemme leser jeg eller gjør noe annet jeg har lyst til og plutselig så får jeg gjort så mye mer av det jeg vil (mobilen tok jo bare av den tiden…).

Og så betyr ikke det over at du må slutte helt med alt, men la utgangspunktet være at du skal sjekke feks. sosiale medier så lite som mulig på mobilen, du trenger ikke slette appene, bare sjekke mindre. Og kanskje kan du droppe mobilen om morgenen på ukedager, men bruke den litt i helga osv. Uansett metode så anbefaler jeg å gå hardt ut i starten og så heller implementere noe inn igjen etterhvert.

Det er deilig, jeg går ikke glipp av noe viktig, jeg er mer avslappet og jeg får gjort mer av det jeg har lyst til. Ikke har jeg vondt i skulderen lenger heller og jeg er mer oppmerksom. Bare bra greier altså, prøv det!

ses.jpg

Ferie til samme sted igjen – har jeg mistet eventyrlysten, blitt mer bedagelig eller bare funnet andre verdier?

Da jeg for noen år siden besøkte India, Bali, Costa Rica, Peru osv., tenkte jeg alltid at her var det fint, hit vil jeg tilbake, men neste gang skal jeg besøke et nytt sted heller! Jeg hadde en evig lyst til å se noe nytt og jeg så mye. 40 år besøkte jeg før jeg fulgte 40 i tillegg til mange turer til land som USA, England, Frankrike og Spania. Jeg elsket det – nye eventyr var ferie for meg.

Men så – mange ville sagt at jeg har roet meg, at det skjer med alderen, for jeg har blitt veldig glad i å dra til steder jeg har vært før. Og ja – det er nok noe i det. Men jeg tror hovedgrunnen bare er at jeg har lært meg å se andre ting, sette mer pris på de stedene jeg er, heller enn å jakte etter nye. Jeg er fornøyd med alt jeg har sett – nå vil jeg bare kose meg.

For andre år på rad ble det langhelg i Paris på bursdagen min – på samme hotel (og hotelrom!) som i fjor. Og jeg har vært i Paris fire ganger tidligere. Jeg har forelsket meg i terrassen på dette rommet i Montmartre, i den koselige gaten der vi kjøper ferske bagetter til frokost og der Pariserne selv handler til søndagsmiddagen. Til vinteren drar vi nok til Chamonix igjen, selv om vi kunne utforsket andre steder i Europa like lett. Vi likte Chamonix og kjenner Chamonix.

Utsikten fra terrassen “vår” i Montmartre gir følelsen av å bo i Paris.

Utsikten fra terrassen “vår” i Montmartre gir følelsen av å bo i Paris.

For det er kanskje det som er det diggeste med å dra til et sted du har vært før. Alt er ikke nytt, du må ikke bruke masse tid på å finne ut hvor metroen går fra eller hvor du får kjøpt de beste croissantene. Du vet, ergo du slapper mer av og kan bruke tiden på å bare være der eller å oppleve noe nytt. Det føles mer ok å bruke tiden på en fortauskafe når det blir varmt eller sitte med en bok på terrassen. Du går ikke glipp av noe, for det er også å være på reise – å bare være der.

Om du er som meg, at du alltid vil reise til noe nytt – test heller å dra tilbake til noe du kjenner, kanskje du opplever det som verdifullt også.

 

 

5 tips for mer yoga i sommerferien

For noen av oss er ferietid mer rom, mer tid. Da er det kanskje enklere å praktisere yoga slik vi ønsker og mulighet for å gjøre yoga i andre omgivelser som ute. Andre synes det er vanskeligere å opprettholde en yogapraksis om sommeren fordi rutiner brytes, man er andre steder, studioet har færre timer eller man er borte fra det. Uansett om det ene eller det andre er din situasjon, her har du 5 gode tips for yoga om sommeren:

 • Gjør yoga ute! Jeg er stoor fan av uteyoga, det gir en helt annen dimensjon til yogaen og dens betydning. Og det er en mulighet til å nyte vær og natur og samtidig gjøre yoga. Her finner du tips til bedre uteyoga.

 • Skaff deg en reiseyogamatte. De er så små og lette at det ikke er noen unnskyldning for å ikke ta den med i bagasjen. Enda bedre er det selvsagt om du har plass til en skikkelig yogamatte i bagasjen, det handler om prioriteringer. Uansett - har du med yogamatte på tur er sjansen betydelig større for at du gjør yoga.

 • Test ut yogaklasser der du er på ferie. Yoga gjøres over hele verden. Det er inspirerende, annerledes og du blir litt mer kjent med stedet du er på. Eller benytt sjansen til å gå på yogaklasser på et studio hjemme. De fleste har gode tilbud om sommeren og det er mindre pågang så du kan lett komme på drop-in. For ikke å glemme at det mange steder arrangeres uteyoga om sommeren, foreksempel i Frognerparken.

 • Bruk litt av ferien til en yogaretreat. Det gjorde jeg 5 år på rad, noen av de fineste feriene og opplevelsene jeg har vært med på. Det kan være en helg på fjellet (flere slike i Norge), en uke eller mer. Her er noen konkrete tips av de jeg har testet.

 • Gjør yoga hjemme. En terskel for mange, men det er så verdt det - å lage seg en hjemmepraksis. Og på lyse sommermorgener finnes det ikke noe diggere. Hils solen velkommen på matta før du nyter dagens første kaffekopp og en deilig frokost. Mine beste tips for å komme igang med en hjemmepraksis finner du her.

Og et lite bonustips, en yogaøkt etter en lang flytur gjør underverker. Her har du en liten Yin yoga-økt du kan teste neste gang.

God sommerferieyoga!

DSC02893.JPG

108 solhilsner på den internasjonale yogadagen

I dag har jeg gjort mange solhilsner, 108 for å være spesifikk. Og jeg gjorde det for å markere den internasjonale yogadagen - det var en fin og litt rar opplevelse egentlig.

Først av alt - den internasjonale yogadagen er en dag innstiftet av FN og markeres altså 21. juni hvert år. I FNs vedtak sies det at yoga "bidrar med en holistisk tilnærming til helse og godt levesett" og at informasjon om fordelene ved å praktisere yoga vil være helsefremmende for verdens befolkning. Jeg er aldeles enig og synes derfor det er fint å markere denne dagen med noe litt spesielt. I år valgte jeg å være med på HiYoga sitt arrangement der vi gjorde 108 solhilsner. Men hvorfor var det akkurat det vi gjorde?

Først av alt så er jo solhilsen kanskje den mest kjente yogasekvensen, den symboliserer yoga på mange måter. Og 21. juni er jo faktisk også solsnu så da passet det jo ekstra godt å markere det med solhilsen. Det å praktisere 108 solhilsner er en tradisjonsrik “aktivitet” som gjerne gjøres for å markere noe spesifikt, som yogadagen eller nyttår, egentlig skifte av sesonger. Tallet 108 har mange betydninger i tradisjonen yoga kommer fra, du kan lese mer om det her.

Så hvordan er det egentlig å gjøre 108 solhilsner da? Jeg hadde aldri gjort det før, så jeg var litt spent selv. Først av alt så var det en fin opplevelse, gjengen i rommet ble en slags solhilsen-symbiose med hver vår intensjon bak det vi gjorde. Selv valgte jeg å fokusere på yogaen og hvorfor den er så viktig for meg, hvorfor jeg alltid skal gjøre yoga. Vi ble ledet gjennom sekvensen av to flinke yogalærere så du slipper liksom å holde tellingen selv.

Vi gjorde 18 solhilsner i strekk før vi hadde et minutts pause. Det hele tok omtrent akkurat 90 minutt. Vi gjorde solhilsen A hele tiden. Jeg ble faktisk betydelig mindre sliten enn jeg hadde trodd, men jeg ble litt svimmel underveis, det blir mye opp og ned og lite faste punkter, men det gikk greit. Og i perioder gikk det bare på ren automatikk, jeg visste liksom ikke hvor jeg var i sekvensen engang, jeg bare gjorde alt litt sånn automatisk. Mye gikk også litt på viljestyrken etterhvert og hvor sliten man blir avhenger jo av hvor myk og sterk man er og hvor vant man er til å gjøre solhilsen.

Men alt i alt en fin opplevelse som jeg anbefaler å bli med på engang du har mulighet.

Gratulerer med dagen alle yogis, namaste!

yogagoa.jpg

Jeg trener fordi. Livet!

Det er mange som snakker om at det er viktig å ha et mål når du trener. Du skal løfte mer, løpe lenger raskere, forbrenne kalorier for å gå ned i vekt eller gjøre yoga for å komme inn i spreke stillinger. Et mål må til for at du skal klare å gjennomføre sier de. Det er ikke helt slik for meg.

Jeg skjønner at det er motiverende å ha et løp å trene seg opp til eller en viss stilling du har lyst til å naile. Men likevel – hva skjedde med å bare trene fordi det er bra for deg, fordi det gjør kroppen din i stand til å leke mer, gjøre det du har lyst til uten at det blir stress? Det burde da være motivasjon nok.

Jeg trener fordi jeg vil ha en kropp som tåler å bli eldre uten å bli stiv, skadet og treig.
Jeg trener fordi jeg liker å kunne smette opp på en fjelltopp uten at det er supertungt og at jeg kan nyte naturen og turen.
Jeg trener fordi jeg elsker å stå på ski og sterkere bein gjør det gøyere.
Jeg trener fordi jeg har en stillesittende jobb og kroppen trenger å bevege seg.
Jeg trener fordi jeg liker det. Jeg liker mestringsfølelsen, følelsen etter en økt og det resultatet treningen gir meg.
Jeg trener fordi det er lettere å holde vekta da, for å forebygge overvekt og ha en kropp som lar meg gå på fjellet, ikke for å bli superslank.
Jeg gjør yoga fordi det er bra for den kjipe ryggen min og fordi en mykere kropp gjør det lettere å leke og for å finne roen i hverdagen.

For meg er dette motivasjon nok og vel så det. Nei, jeg trener kanskje ikke så systematisk som mange mener man bør. Men jeg trener allsidig (kondisjon, styrke og bevegelighet). Og jeg trener ofte uten at det føles som stress. Jeg trener fordi jeg har lyst. Jeg trener for å leve livet!

DSC09082.jpg

Kunsten å slappe av

Jeg er ganske god på å roe ned og slappe av, men den siste drøye uken har satt meg på prøve. Jeg er på en ganske dyr ferie i Haines, Alaska for å stå på ski, noe som var meningen vi skulle gjøre 5-6 dager i løpet av to uker. Nå har det gått 10 dager og vi har stått på ski en halv dag... Jeg har derimot øvd meg veldig mye på å slappe av.

(vi var selvsagt klar over risikoen for mye dårlig vær, men har hatt maks uflaks).

Haines er en rimelig trøtt by, de har noen få tilgjengelige gåturer, et par kafeer som er åpne, opptil flere stengte museer, en freesbeegolfbane og alt man skal krever transport. Ja, og så øsregner det da.

Men jeg har ikke betalt massevis av penger for å dra hit og deppe over været. Jeg gjør mitt beste for å gjør ting, men også finne roen som er den roen som er avslapping ikke kjede seg.

Dette er det som virker for meg:

 • Gjøre noe. Å stå opp, sette seg i sofaen og bli der funker dårlig. Men å gjøre noe gir litt mer overskudd som gjør avslappingen mer behagelig. Trenger ikke være mer enn en halvtimes gåtur og/eller en yogaøkt. Frisk luft er gull. Jo mer jo bedre avslapping etterpå.

 • Ta lengre pauser fra mobilen. Jeg merker at jeg kjeder meg mer hvis jeg bare sitter og ser på mobilen (eller den er lett tilgjengelig). Scrolling uten mål og mening eller sjekke Facebook/Instagram hele tiden gir rett og slett ingen mening. Det skaper bare uro, ikke ro.

 • Variere hvilke rolige aktiviteter jeg gjør. For meg blir det fort ensidig å bare se på serie eller bare lese bok osv. en hel dag. Så jeg bytter mellom ting, leser litt, hekler litt, prater med folk, henger med bare kjæresten, blogger litt osv.

 • Tenke positivt. Det er lett å bli litt deppa i slike situasjoner. Jeg prøver så godt jeg kan å heller tenke på hvor heldig jeg faktisk er som kan dra på en slik ferie, som kan unne meg luksusen å bare slappe av og ikke trenge å gjøre noe som helst. Det er et privilegie veldig veldig mange ikke har.

DSC02763.jpg

 

Godt nytt yogaår! 5 tips for mer og bedre yoga i det nye året

Mer yoga som nyttårsforsett? Eller bare et ønske om å gjøre mer som er bra for kroppen og hodet i året som kommer? Yoga bør være et av svarene. Her kommer fem tips til hvordan du kan få det til.

Gjør yoga til en rutine

Når du har bestemt deg for å gjøre noe til faste tider hver uke, er sjansen større for at du vil gjennomføre enn i tilfeller der du gjør ting litt fra uke til uke. Gå på en fast yogatime eller bestem deg for å gjøre yoga selv minst to ganger per uke, da vil det bli en vane og det begynner å bli nok til at du vil merke en forskjell og dermed få enda mer lyst til å fortsette eller til og med øke. Øker du til 3-4 timer per uke vil du raskt merke veldig stor endring i egen mykhet, gjerne også litt styrke og du vil merke at stressnivået ditt blir lavere.

Gjør yoga hjemme / for deg selv

Sjansen for at du får gjort så mye yoga som du ønsker, er større om du ikke er avhengig av å gå på et yogasenter e.l. 20-30 minutter yoga på soverommet eller stuegulvet hjemme er et veldig veldig bra alternativ om du ikke rekker noe annet den dagen. Jeg har skrevet om hvordan du kan komme igang med hjemmeyoga her.

ksolnedyoga.jpg

Dra på yogaretreat eller kurs

Yogaretreater finnes i alle former og varianter, du kan garantert finne noe som passer for deg! Det er en utrolig fin mulighet til å fordype seg i yoga og bli tryggere på egen praksis. Evt. er det å ta et kurs også veldig fint for det samme. Kunnskap, fokus og fordypning gir deg god hjelp på veien. Jeg har skrevet om hvorfor en yogaretreat er lurt her.

Prøv å lage din egen yogaflyt

Det kan virke litt vanskelig det med å lage sin egen yogaøkt eller flyt, men det handler egentlig mye om å bevege kroppen slik den trenger og du har sikkert vært på så mange yogatimer at du skjønner litt av oppbygningen og i hvilke tilfeller du bør gjøre en motstrekk e.l. Det å mestre å lage sin egen flyt gir deg et fantastisk verktøy i hverdagen og ganske digg mestringsfølelse også. Her har jeg skrevet hvordan du kan lage din egen økt som passer etter en dag på ski.

Lær deg å meditere

Meditasjon er også yoga, yoga for hodet og for stressmestring, for å roe ned, for å konsentrere. Vi gjør på en måte meditasjon mens vi gjør yoga, men det å også lære seg meditasjon uten fysiske bevegelser vil gi deg en god vane som også hjelper på yogapraksisen og ikke minst er det et nyttig verktøy i hverdagen. Her har jeg skrevet om hvordan du kan komme igang med meditasjon.


Lykke til med yogaåret!

Gjør flyturen litt bedre

Det er ingen som virkelig digger lange flyturer. Som til USA feks der jeg nettopp har vært. Men jeg er veldig for å gjøre flyturen best mulig. Bli så yin som jeg kan bli liksom. Dette har jeg med for å sørge for det:

Støykansellerende  headset - ahh, flyturene mine ble så mye bedre etter jeg skaffet meg det! Kan liksom stenge flyturen litt ute. Må ha på listen denne.

Nakkepute - ja det er en grunn til at folk drasser med seg de store greiene. Jeg har en fin oppblåsbar som jeg kjøpte på Nomaden. Funker som bare det.

Sjal og ekstra genser - det er ikke nok med det teppet på flyet. Min favoritt er et stort ull/silke-sjal. Funker som teppe, sjal, kan ha det over hodet osv. En tynn ullgenser tar jeg også med.

Nok å gjøre på -  jeg er livredd for å kjede meg på flyet. Så jeg har med Kindle, blad, hekletøy, musikk og nedlastede meditasjoner + filmer/serier om jeg ikke vet de har det på flyet. Rekker ikke kjede meg da.

Powerbank - fordi over

Vann, noe å bite i, noe søtt og tyggis - når du våkner der midt på natta og er sulten eller tørst hjelper det veldig mye med litt backupvann og det er superdigg med noe litt saftig godteri. Bittelitt backupmat kan også være ok og tyggis når det føles som du absolutt burde pusset tennene nå. 

 

Og da skulle du være dekket for en mye bedre flytur. 

upload.jpg

Digg yogasekvens etter en lang flytur

I går fløy jeg til San Diego for en ukes jobbkonferanse. Og selv om det er superdigg å våkne opp her, kjennes det jo greit på kroppen at jeg satt 13-14 timer på fly i går. Så før jeg dro satte jeg sammen en liten yogasekvens med Yin Yoga-stillinger som passer spesielt godt etter en slik reise. 

Sekvensen løser opp og tøyer både på rygg, skuldre, nakke og hofter. Partier som lider litt ekstra etter en lang dag sittende. Hold hver stilling i 3-5 minutter og avslutt med Savasana (avslappende stilling der du ligger flatt ut på ryggen noen minutter). Ikke tøy deg maks inn i stillingene, la heller tyngdekraften hjelpe til og tenk på at du skal holde den slik i 5 minutter uten å måtte løse opp. Hele sekvensen tar rundt en time.

Her har du post flytur-sekvensen min:

Den første stillingen er liggende Butterfly. Trekk beina nærmere inn til kroppen om det er lett, lenger fra om det er for tungt.

butterflyligg.jpg

 

Andre stilling er en twist. Prøv å la hele skulderpartiet hvile på matta, løft heller beina litt opp om det er vanskelig. Om stillingen føles veldig lett for deg kan du strekke ut beina på skrått eller legge det øverste beinet foran det underste. Bytt side etter 3-5 minutter. 

twist.jpg

 

Tredje stilling er Ana Hata (Melting Heart). Her står du på knærne (ikke med rumpa hvilende ned som i childs pose), strekk armene godt ut og senk brystet mot gulvet. Legg gjerne panna i matten. Kjenn at det strekker godt i skulderpartiet. Dette kan være en litt intens stilling, men prøv å holde den i 5 minutter så får du en god strekk. 

anahata.jpg

 

Fjerde stilling er en skulderstrekk. Legg deg på magen og kryss armene som på bildet under. Strekk armene godt ut mot sidene, prøv å holde de i skulderhøyde, ikke langt over. Bytt om etter 3-5 minutter så den andre armen ligger øverst.

skulderstrekk.jpg

 

Den femte stillingen heter Sphinx. Den strekker godt i ryggen. Du kan godt se opp så får du en ekstra strekk på framsiden eller la hodet falle ned. Om dette blir for lett kan du ha armene strake. Hold i 3-5 minutter.

LRG_DSC00218.JPG

 

Den sjette stillingen er Shoelace. Kryss den ene foten over den andre som på det første bildet under. Kne skal være oppå kne. Når du så bøyer deg framover som på bilde to skal du kjenne at det tar på utsiden av hoftene. Bytt etter 3-5 minutter slik at det andre beinet ligger øverst.

shoelaceovenfra.jpg
shoelace.jpg

 

Den siste stillingen - Bananasana - er en deilig strekk for hele siden av kroppen. Legg beina over til den ene siden av matten og vri så overkroppen mot samme side med strake armer. Slik at du ser litt ut som en banan:) Kjenn at det strekker på siden av kroppen. Bytt siden etter 3-5 minutter.

bananasana.jpg

Avslutt sekvensen med minst 5 minutter i Savasana - der du ligger rett ut på ryggen og bare slapper godt av.

Namaste

Elsker uteyoga! Gode tips til yoga ute

Pust inn, løft armene, se opp på himmelen! Når solhilsen starter slik er jeg tvers gjennom lykkelig. Jeg elsker å gjøre yoga ute, puste inn frisk luft med himmelen som tak. Det gir en helt annen energi og man bruker sansene mye mer, for det er jo så mye å bruke dem på!

Men om du ser litt bak hodestående bilder på en sinnsykt vakker strand eller en sterk kriger på en fjelltopp så ligger det noen litt andre utfordringer i uteyoga enn yoga innendørs. Hodestående på stranden gir deg for eksempel en hodebunnsskrubb som varer i dagevis og på bildet under er jeg gjennomvåt på knær og albuer og en stein gnager seg inn i hodebunnen min 😊

LRG_DSC00059.JPG

For naturen er naturen med alle sine uforutsette gleder og utfordringer. Og det aller viktigste om du skal gjøre yoga ute og virkelig like det er å ta alt dette innover deg, som noe positivt, som det naturen er – ikke som hindringer. Du må på en måte omfavne naturen med alt den byr på.

Jeg har gjort yoga inne i en sky med tordenvær i bakgrunnen på en 3500 meters fjelltopp i Nepal. Og i gjørmete underlagt med høns spradende rundt meg og mygg over alt litt lenger nede i dalen. På en strand i Portugal og en annen på Bali. På mykt gress blant mektige sunnmørsfjell og på dekket på en seilbåt i Kroatia. Helt fantastiske opplevelser, jeg husker hver økt fordi inntrykkene blir så sterke når naturen byr på sin forestilling som et mektig supplement.

Og fordi dette er så sterkt og deilig, men likevel litt utfordrende tenkte jeg å dele noen tips til en bedre yogaøkt ute:

 • Bruk en matte. Glem alle de romantiske bildene. For å slippe sand i håret i dagevis eller rett og slett for å få en bedre økt er matta til veldig god hjelp også ute. En reiseyogamatte er en fin løsning. Og vær klar over at den blir skitten.
 • Ha med/på nok klær. Været er lumsk, det som starter med deilig sol kan bli vindfullt og kaldt. Det der smart å være forberedt. Og gjør du yoga ute på fjellet må du nok finne deg i litt mindre bevegelighet med allværsbukse på og ullsokker på beina. Og en ullgenser til Savasana er digg
 • Husk solkrem, myggspray e.l. Ta med det du ellers ville brukt der du er. Å være forberedt gir en bedre flyt.
 • Flyt med naturen. Dette er kanskje det viktigste. For mykt underlag byr på balanseutfordringer, fluer er avbrudd, fuglekvitter gir deg en ny sanseopplevelse, gresset kiler deilig, sola varmer i fjeset. Om du prøver deg på en perfekt innendørs flyt blir det raskt utfordrende, så la naturen styre, bruk sansene mer, ta innover deg verdien av å være ute, bruk det myke underlaget til en ekstra balanseøkt. Flyt med naturen når den byr på noe annet enn det som er din plan.

Pust inn, løft armene, se opp på himmelen!

Opplevelser, forbruk og bærekraft - noen leveregler

ski.jpg

Av ulike grunner reflekterer jeg mer og mer over forbruk og bærekraft for tiden. Tiden vi lever i sier selvsagt sitt og reduksjon av forbruk er viktig i et klimaperspektiv. Og så påvirkes jeg nok av yogafilosofien som sier en del om grådighet, samtidig som min egen økonomi gir rom for mer forbruk og mine hobbyer krever sitt.

Og som så mange andre så er jeg selvsagt villig til å tilpasse meg til en viss grad, men jeg er nok ikke av dem som går lengst for å minske forbruk. Og jeg har altså hobbyer som krever en del utstyr. Ski, når du både driver med topptur og alpint, krever sitt både i reiser og utstyr og selv om yoga kan være gratis sånn egentlig så har man jo lyst til å ha bra matte og bra yogaklær.

Samtidig er jeg opptatt av hva som gir glede og for meg er det helt klart opplevelser framfor det å faktisk eie ting. Fritid verdsettes mer enn penger osv. Før kjøpte jeg dyre vesker, nå kjøper jeg skiutstyr. Med det mener jeg ikke å kritisere de som velger å kjøpe dyre vesker eller heller jobber litt ekstra for å tjene mer, folk må gjøre det de vil. Men jeg har et ønske om å endre ting i mitt liv og har laget meg et sett med regler som jeg skal tilstrebe å følge.

 • Kvalitet framfor kvantitet – heller kjøpe få ting av bra kvalitet enn å kaste meg over billige ting på HM. Heller en dyr bra yogabukse enn tre som blir fort slitte.
 • Kjøpe ting som er laget av bærekraftig materiale og i en bærekraftig prosess. Dette er vanskelig fordi det begrenser utvalget betydelig, men verdt å gjøre mer av.
 • Selge, reparere eller gi bort. Gjenbruk er bærekraftig. Brukt utstyr og ting i god stand går på FINN, andre ting gis bort til Fretex e.l. Dyre klær som har hull eller skader kan repareres.
 • Bruke penger på opplevelser fremfor fysiske eiendeler. Noen opplevelser krever jo bruk av bil/fly e.l. og utstyr. Men jeg tenker i alle fall at det er den veien jeg vil sentrere pengene mine. Og mine favorittopplevelser har jeg gjerne i fjellet i Norge, koster lite, forurenser lite, gir mye.
 • Kjøpe kortreist. Mat, klær, opplevelser. Hva det enn er – kortreist er bedre for klimaet.

Ikke de veldig store endringene, men man må starte ett sted og her er det naturlig for meg å starte. Mye gjør jeg allerede, andre ting kan jeg bli mye flinkere til. Og det har jeg tenkt til å bli!

Kakao more - worry less. Yoga more – worry less

IMG_20171229_123119_408.jpg

Når livet er veldig aktivt, enten det er fordi du sjonglerer trening, barn og arbeid eller bare fordi du står på ski timesvis hver dag (som jeg gjør denne uken), er det veldig viktig å gjøre maks ut av de rolige stundene. Det er da du henter energien slik at du kan gjøre det du har lyst til (eller noen ganger det du rett og slett må).

Det finnes mange måter å roe ned på. Denne uken har jeg valgt å ta en god del pause fra yogaen, en liten økt i går er alt jeg har gjort siden lillejulaften. Fordi jeg har lyst til det rett og slett. Der jeg i hverdagen ellers bruker yoga for å roe ned kroppen, blir det her på fjellet (vi er selvsagt i skibomsvogna i Hemsedal) heller pauser med mye kakao, pledd og bok. Eller Netflix. Og litt yogafilosofi innimellom.

Men nok om det, i hverdagen ellers er yoga min foretrukne stressmotvirker, men:

Hvorfor hjelper egentlig yoga mot stress og slikt?

Jeg har ikke tenkt å lenke til forskningsartikler som mer eller mindre beviser effekter av meditasjon og yoga (for de henger gjerne tett sammen), men jeg tenkte å si noe om hva som gjør at det virker for meg. Så kan du google så mye du vil og finne både verifisert og mindre verifisert forskning på feltet.

Det å stille meg på yogamatta gir meg en ro i seg selv, for da vet jeg hva den tiden på matta skal handle om. Den skal handle om meg og hva min kropp skal gjøre, mestre og prøve å mestre. Allerede der er jeg i en modus som forsterkes enda mer når jeg begynner å styre pusten ved å puste kontrollert og gjennom nesen. Jeg er allerede i en flyt. Den flyten bruker jeg som en styrke gjennom hele økten. Når en stilling er vanskelig, bruker jeg pusten for å mestre, jeg bruker pusten for å komme mer inn i en stilling. Om tankene begynner å spinne, bruker jeg pusten for å hente meg inn igjen i flyten.

Når man tenker på det er egentlig en yogaøkt en leksjon i å mestre stressfaktorer. Uansett hvilket nivå du er på møter du utfordringer underveis i form av stillinger som er vanskelig å komme inn i og få til. Men du jobber med den likevel, du gir ikke opp. Det går i bølger, hjernen lærer seg til å takle stressfaktoren det er å møte utfordringer på matta hele tiden. Dette husker hjernen og tar med seg videre etter du er ferdig på matta.

Yogaøkten er allerede her et langt friminutt fra livet utenfor.

Mot slutten av økten kommer den delen som roer helt ned, spesielt i savasana (den liggende avslapningsstillingen) helt til slutt. Da er jeg sliten og fornøyd og hva som enn måtte dukke opp i hodet mitt lar jeg bare fly, jeg bryr meg ikke lenger. For å holde litt ekstra på den roen pleier jeg å sitte litt ekstra med øynene lukket helt til slutt, puste rolig.

Vel jeg føler meg i alle fall ikke spesielt stresset etter en slik økt. Nå kan verden bare komme liksom, jeg har taklet en masse greier allerede. Og jo oftere jeg gjør dette (gjør yoga altså), jo oftere sitter jeg med den følelsen. Det er klart at den da i større og større grad påvirker det jeg gjør ellers også.

Yoga hjemme - hvorfor og hvordan?

Yoga hjemme (eller hjemmepraksis som vi sier på yogaspråket) gir en helt annen type verdi enn timene du møter opp på. Og det er veldig praktisk å ikke være avhengig av et yogastudio.Jeg tenkte jeg skulle dele noen tips til det å komme i gang med hjemmepraksisen fordi jeg vet mange synes det er vanskelig.

Først litt om hvorfor jeg mener det gir en annen type verdi. Det gir deg rett og slett mer rom for å være deg selv og å utforske. De aller aller fleste av oss har et behov for å prestere, vise at vi mestrer. Du tenker kanskje ikke over det, men jeg er ganske sikkert på at du på en yogatime er opptatt av å «klare» en stilling best mulig. De andre rundt deg motiverer, men de kan også demotivere fordi du tenker at dette er ting du aldri vil mestre.

Jeg sier ikke at det er feil å ville prestere, men noen ganger har vi veldig godt av å ikke bli sett på, det gir oss et mulighetsrom for å teste egen kropp og konsentrasjon på en annen måte enn i yogastudioet. Og det gir oss rom for å teste ut ting vi gjerne vil mestre i en time. Jeg hadde for eksempel neppe klart å lære meg å stå på hodet kun ved å gå på klasser, jeg har øvd myyyye hjemme. Det gir også mer rom for meditasjon (om du vil at det skal følge yogaen) enn en time gjør.

En hjemmeøkt gir deg mer rom for det her. Se deg i speilet etterpå og vær fornøyd med deg selv heller enn å haste avgårde til en full garderobe.

En hjemmeøkt gir deg mer rom for det her. Se deg i speilet etterpå og vær fornøyd med deg selv heller enn å haste avgårde til en full garderobe.

 

Selv er jeg veldig glad i å gjøre yoga hjemme, her er noen tips til deg som synes det er litt vanskelig:

Sørg for at du har noe å følge, lære fra, lære deg

De aller fleste av oss kan ikke nok til å bare sette i gang å gjøre yoga selv. Du må ha et utgangspunkt:

 • Bruk videoer. Det finnes massevis av gratis videoer og tjenester du kan abonnere på eller ferdige klasser du kan kjøpe. Det er egentlig bare å google i vei. Er du medlem av Sats Elixia har du videoklasser som en del av medlemskapet.
 • Kjøp deg en bok (eller flere). Kanskje litt mer old school. Men jeg ble så nysgjerrig på ashtangayoga etter et lite opphold i India at jeg gikk hjem og leste alt jeg kom over. Og jeg lærte meg det meste hjemme gjennom boken Ashtanga Yoga the practice manual av David Swenson.
 • Ta et kurs først. Om du ikke kan noe særlig yoga fra før bør du gå på klasser eller ta kurs først slik at du har et utgangspunkt for å utvikle det videre selv (og gå på klasser iblant for å justere).
 • Lær deg ashtangayoga;) Jupp, det er kanskje hovedgrunnen til at jeg falt pladask for ashtangayoga. Jeg likte å gjøre yoga hjemme og brukte mye en dvd fra en tidligere lærer. Men da jeg fant ashtanga skjønte jeg at jeg jo bare kunne lære meg en fast serie og gjøre den. Så mye enklere enn å måtte bygge opp noe selv og jeg slapp å være avhengig av den dvden.

Lag deg en yogasetting du liker

Yoga er jo egentlig enkelt sånn sett, du trenger bare en matte og plassen den tar på gulvet. Men det er jo deilig om du kan gjøre det litt bedre enn som så:

 • Kjøp deg en god yogamatte. Den kan godt være litt tykk. Vanlige treningsmatter er ikke så bra, matten kan ikke skli rundt. Her er en fin matteguide.
 • Har du et ekstra soverom e.l., bruk det, lag det til ditt eget yogarom, så blir du også mindre forstyrret.
 • Om du ikke bruker video, lag gjerne en spilleliste med rolig musikk. Det trenger ikke være yogisk musikk, det kan godt bare være musikk du liker. Selv setter jeg pris på at det er mer yogatypemusikk, fordi det setter meg i en stemning. Her er min spilleliste om du har lyst til å kopiere litt, den har litt av hvert.
 • Kjøp gjerne ekstrautstyr som blokker, bolster, øyepute, stropp om du føler at du trenger det. Men det er ikke et must, jeg har en bolster da, men bruker den stort sett til å legge under knærne i Savasana.
 • Gjør rommet behagelig slik du liker det. Noen liker å tenne lys, vende kroppen mot vinduet og en fin utsikt, lage en kopp te eller noe helt annet.
 • Ta på deg noe behagelig. Jeg gjør det enkelt og behagelig, har stort sett bare på meg en boksershorts og en singlet.

Øv deg på å overse forstyrrelser

De første årene jeg gjorde yoga hjemme bodde jeg alene. Ergo veldig lite forstyrrelser. Så fikk jeg samboer og sluttet helt å gjøre det hjemme. Jeg hadde ikke noe eget rom (annet enn stua) å gjøre det i og synes både det var litt flaut og var «redd» for å bli forstyrret. Men så bestemte jeg meg for å gjøre det at han var der (og laget lyder, skravler gjør han også) til noe positivt, jeg valgte å fokusere på at jeg er glad for at han er min, da ble lydene hans til noe positivt plutselig (og skravlingen bare overhører jeg;). Og flauheten forsvant veldig fort, han synes jo bare det er kult.

Det samme gjelder andre typer forstyrrelser som lyder ute, varme, kulde, ikke optimale forhold. Prøv å gjøre det til noe positiv eller øv deg på å registrere det som oppleves som negativt, men vende fokuset ditt til den yogaen du holder på med. Pusten er et fint hjelpemiddel her.

Bruk hjemmepraksisen til noe kult eller bra du vil lære deg

I en yogaklasse gjør du det som læreren sier. Punktum. Hjemme kan du gjøre som du vil. I alle fall nesten, du bør selvsagt være litt obs på rekkefølgen på ting for å unngå skader og det er litt dumt å alltid hoppe over balansestillingen fordi du hater den... Men du kan for eksempel holde stillinger du liker eller trenger lengre. Eller gjøre en ekstra stilling som bidrar til noe du trenger. Eller du kan øve på noe du vil klare. Jeg nevnte at det var slik jeg lærte meg hodestående. Nå for tiden gjør jeg noen ekstra stillinger for å åpne hoftene i tillegg til litt ekstra kjernemuskulatur og litt ekstra tid på armbalanser (fordi jeg vil klare det).

 

Gå inn i dette med en nysgjerrighet og åpenhet. Hva skal til for at DU liker å gjøre dette hjemme? Gjør det at du får lyst å lære deg mer for å kunne gjøre mer av det du vil? Herlig! Kjøp deg, bøker, les blogger, se videoer. Eller gjør den 15-minutts videoøkten at du faktisk rekker å gjøre litt yoga hver dag – det skal du være kjempefornøyd med!

Har du forresten lyst til å gjøre yoga hver dag så er hjemmepraksis nesten nødvendig. Jeg har skriblet noen tips for yoga (nesten) hver dag her.

Lykke til!