Vår nye hytte er et mikrohus

Vi har tilbragt mye tid i vår campingvogn med spikertelt i Hemsedal. Det er vår billige hytte på fjellet, en godt brukt «hytte.» Nå holder vi derimot på å få bygget et mikrohus som blir vår nye hytte og denne skal stå i Sogndal.

Hva er et mikrohus?

Et mikrohus bygges med samme mål og vekt som campingvogner eller campingbiler, maksvekt er maksvekt for å bli forflyttet på veien med tilhenger. Huset bygges på en henger og er per definisjon i dag som en campingvogn å regne. Men det føles absolutt ikke som en campingvogn!

Tror du meg – vi har erfaring. Et mikrohus er rett og slett et bittelite trehus, en bitteliten hytte om du vil. Størrelsen varierer stort sett fra 18 til 22 kvm. Vårt skal være 22 kvm, men det har en hems som er soverommet så det er høyt under taket og føles betydelig mye større enn en campingvogn. Og tre er så mye diggere enn plastikk, mer holdbart er det også. Man kan legge inn vann om ønskelig og badet har forbrenningstoalett så man trenger ikke tenke på kloakk. Vann kan også bæres inn, så det som må til er stort sett strøm.

Det trengs ikke byggetillatelse for å sette et mikrohus noe sted, du må bare få lov av grunneier. Mange bygger mikrohus selv, vi får bygget vårt av Norske Mikrohus som er en blant noen veldig få leverandører i Norge. Ta en kikk innom nettsidene deres for å se flotte bilder av hvor fine disse husene er!

Dette blir utsikten fra mikrohuset vårt i Sogndal. Mer enn helt ok.

Dette blir utsikten fra mikrohuset vårt i Sogndal. Mer enn helt ok.

 Hvorfor mikrohus og ikke hytte?

Vi ønsket å oppgradere litt fra campingvognen samtidig som vi ville prøve ut et nytt sted for fjellivet vårt – stedet vi drar til i helgene. Vi ville nærmere vestlandsfjell og Sogndal var et naturlig valg med tanke på avstand til Oslo og ikke minst fantastisk område for toppturer. Vi så på et par hytter som var ok de, men til rundt den summen vi hadde til disposisjon var det ikke snakk om de beste hyttene og beliggenhetene. Samtidig er det med Sogndal nytt for oss så vi ønsket oss en liten fluktmulighet.

Og det er jo det som er så fint med et mikrohus. Om vi skulle bli lei Sogndal kan vi rett og slett flytte det et annet sted. I tillegg ville det være noe splitter nytt og litt annerledes + at husene jo er supersøte. Mikrohus er nok mest kjent som en alternativ boform for folk som vil redusere forbruk, studenter eller ellers ikke har nok ressurser til å være en del av det tradisjonelle boligmarkedet.

For oss er det perfekt som hytte. Vi skal stå på en liten campingplass i Sogndal, der betaler vi litt for leie og strømmen så de faste kostnadene er ikke så store og beliggenheten er fantastisk.

 

Nå gleder vi oss til vi få huset. Det skal være ferdig i god tid før snøen kommer og dere får selvsagt vite mer etter hvert!