Ferie til samme sted igjen – har jeg mistet eventyrlysten, blitt mer bedagelig eller bare funnet andre verdier?

Da jeg for noen år siden besøkte India, Bali, Costa Rica, Peru osv., tenkte jeg alltid at her var det fint, hit vil jeg tilbake, men neste gang skal jeg besøke et nytt sted heller! Jeg hadde en evig lyst til å se noe nytt og jeg så mye. 40 år besøkte jeg før jeg fulgte 40 i tillegg til mange turer til land som USA, England, Frankrike og Spania. Jeg elsket det – nye eventyr var ferie for meg.

Men så – mange ville sagt at jeg har roet meg, at det skjer med alderen, for jeg har blitt veldig glad i å dra til steder jeg har vært før. Og ja – det er nok noe i det. Men jeg tror hovedgrunnen bare er at jeg har lært meg å se andre ting, sette mer pris på de stedene jeg er, heller enn å jakte etter nye. Jeg er fornøyd med alt jeg har sett – nå vil jeg bare kose meg.

For andre år på rad ble det langhelg i Paris på bursdagen min – på samme hotel (og hotelrom!) som i fjor. Og jeg har vært i Paris fire ganger tidligere. Jeg har forelsket meg i terrassen på dette rommet i Montmartre, i den koselige gaten der vi kjøper ferske bagetter til frokost og der Pariserne selv handler til søndagsmiddagen. Til vinteren drar vi nok til Chamonix igjen, selv om vi kunne utforsket andre steder i Europa like lett. Vi likte Chamonix og kjenner Chamonix.

Utsikten fra terrassen “vår” i Montmartre gir følelsen av å bo i Paris.

Utsikten fra terrassen “vår” i Montmartre gir følelsen av å bo i Paris.

For det er kanskje det som er det diggeste med å dra til et sted du har vært før. Alt er ikke nytt, du må ikke bruke masse tid på å finne ut hvor metroen går fra eller hvor du får kjøpt de beste croissantene. Du vet, ergo du slapper mer av og kan bruke tiden på å bare være der eller å oppleve noe nytt. Det føles mer ok å bruke tiden på en fortauskafe når det blir varmt eller sitte med en bok på terrassen. Du går ikke glipp av noe, for det er også å være på reise – å bare være der.

Om du er som meg, at du alltid vil reise til noe nytt – test heller å dra tilbake til noe du kjenner, kanskje du opplever det som verdifullt også.