108 solhilsner på den internasjonale yogadagen

I dag har jeg gjort mange solhilsner, 108 for å være spesifikk. Og jeg gjorde det for å markere den internasjonale yogadagen - det var en fin og litt rar opplevelse egentlig.

Først av alt - den internasjonale yogadagen er en dag innstiftet av FN og markeres altså 21. juni hvert år. I FNs vedtak sies det at yoga "bidrar med en holistisk tilnærming til helse og godt levesett" og at informasjon om fordelene ved å praktisere yoga vil være helsefremmende for verdens befolkning. Jeg er aldeles enig og synes derfor det er fint å markere denne dagen med noe litt spesielt. I år valgte jeg å være med på HiYoga sitt arrangement der vi gjorde 108 solhilsner. Men hvorfor var det akkurat det vi gjorde?

Først av alt så er jo solhilsen kanskje den mest kjente yogasekvensen, den symboliserer yoga på mange måter. Og 21. juni er jo faktisk også solsnu så da passet det jo ekstra godt å markere det med solhilsen. Det å praktisere 108 solhilsner er en tradisjonsrik “aktivitet” som gjerne gjøres for å markere noe spesifikt, som yogadagen eller nyttår, egentlig skifte av sesonger. Tallet 108 har mange betydninger i tradisjonen yoga kommer fra, du kan lese mer om det her.

Så hvordan er det egentlig å gjøre 108 solhilsner da? Jeg hadde aldri gjort det før, så jeg var litt spent selv. Først av alt så var det en fin opplevelse, gjengen i rommet ble en slags solhilsen-symbiose med hver vår intensjon bak det vi gjorde. Selv valgte jeg å fokusere på yogaen og hvorfor den er så viktig for meg, hvorfor jeg alltid skal gjøre yoga. Vi ble ledet gjennom sekvensen av to flinke yogalærere så du slipper liksom å holde tellingen selv.

Vi gjorde 18 solhilsner i strekk før vi hadde et minutts pause. Det hele tok omtrent akkurat 90 minutt. Vi gjorde solhilsen A hele tiden. Jeg ble faktisk betydelig mindre sliten enn jeg hadde trodd, men jeg ble litt svimmel underveis, det blir mye opp og ned og lite faste punkter, men det gikk greit. Og i perioder gikk det bare på ren automatikk, jeg visste liksom ikke hvor jeg var i sekvensen engang, jeg bare gjorde alt litt sånn automatisk. Mye gikk også litt på viljestyrken etterhvert og hvor sliten man blir avhenger jo av hvor myk og sterk man er og hvor vant man er til å gjøre solhilsen.

Men alt i alt en fin opplevelse som jeg anbefaler å bli med på engang du har mulighet.

Gratulerer med dagen alle yogis, namaste!

yogagoa.jpg