Bedriftsyoga – alle burde ha yoga på jobben

Av alle de velferdstiltak eller goder en arbeidsplass tilbyr synes jeg yoga på eller i forbindelse med jobben bør være høyt på lista. Yoga er veldig bra både for de av oss med stillesittende jobber og de som er i mer bevegelse, men kanskje løfter tungt, har statisk arbeid eller beveger seg ukurrant. Yoga løser opp i stive muskler og ledd, gjør oss mykere og sterkere. Yoga gir en kropp som er mer mottagelig for de belastningene en jobb ofte gir.

Mye av dette kan selvsagt løses med annen trening også (noe jeg også mener arbeidsgivere bør prioritere), men gjennom yoga er ekstrabonusen den meditative og nedstressende effekten. Det er få av oss som med hånden på hjertet kan si at vi aldri har vært stresset på jobben og stresset fordi jobb og privatliv skal gå opp. Stressfaktoren er veldig høy hos mange og tiden til å roe ned, meditere, stresse ned nedprioriteres. En yogatime har alltid rom for dette og selv om det ikke er snakk om mange minuttene alltid kan effekten være stor.

En siste faktor er at dette faktisk kan være en ganske sosial aktivitet på en litt annen måte. Mange kolleger samles sosialt på jobb (på tvers av avdelinger) mest i sammenhenger der det er alkohol involvert. Og ingenting galt med det, praten går løst og humøret er godt. Men det å møte hverandre i en sammenheng som handler om å ta vare på seg selv og kroppen sin gir et litt annet perspektiv, det åpner for andre samtaler og kanskje litt mer åpenhet, det har vi godt av! Og det åpner for lek og latter.

Hvordan komme i gang med yoga på jobben?

Først av alt – det trenger ikke være snakk om yoga i arbeidstiden, men noe som arbeidsgiver prioriterer å investere i. Det kan være at man har en bedriftsyogatime på SATS eller man kan få en instruktør til jobben, evt sponse medlemskap på et yogastudio. Det viktige er at man gir ansatte muligheten til å prioritere yoga.

Ved å kontakte SATS eller et yogastudio finner du fort ut hva de kan tilby og du har noe konkret å foreslå på jobben. Har dere mulighet til å få en yogainstruktør til å komme på jobben kan dere for eksempel kontakte Bedriftsyoga som tilbyr dette (les også mer om fordelene med yoga på jobben på nettsidene deres). Eller bare en annen yogainstruktør dere kjenner til.

Det er også viktig å ha et egnet sted for yogaen, det må ikke være et yogastudio eller en treningssal, det holder med et stort nok område som er noenlunde uforstyrret. Da jeg tok yogautdannelse øveunderviste jeg kolleger i kantina på jobben på ettermiddagen.

Et eksempel på hvordan det kan gjøres er hva vi gjør på min jobb. De er så heldige å ha to yogainstruktører ansatt (meg og Maria) som deler på å undervise. Dobbeltheldige er vi ved at vi får leie treningssalen til et fysioterapistudio vegg i vegg med kontoret til yogaen vår. Vi har yoga klokka 16.15-17.30 en dag i uka, så det er ikke i arbeidstiden (lettere for mange arbeidsgivere å svelge), men slik at man går rett fra jobb. Vi kjøpte i tillegg inn noen yogamatter i forkant slik at det ikke ble en terskel at man måtte ha egen matte. Og vi har virkelig bevist at yoga er for alle, veldig mange av de som går på timene hadde aldri prøvd yoga før og blitt faste deltagere. Det er kjempegøy å undervise kolleger og vi blir virkelig kjent på en litt annen måte enn over en lønningspils.

P.s. Jeg har også mulighet til å undervise yoga i en sentrumsnær bedrift i Oslo om noen er interessert.


Heia yoga på jobben!

skiyoga.jpg