Ett år som yogalærer – slik har det vært

Det er et drøyt år siden jeg var ferdig med utdannelsen som yogalærer i Ashtanga. Da er det jo greit å oppsummere litt hva det har ført til. Fornøyd er det i alle fall ingen tvil om at jeg er.

Utgangspunktet mitt var absolutt ikke at jeg skulle bli fulltids yogalærer e.l. Egentlig hadde jeg vel ingen konkrete mål om å jobbe med det i det hele tatt, jeg ville se hva utdannelsen førte meg til. Men jeg fant raskt ut at jeg likte godt å undervise og målet ble å få undervist litt så raskt som mulig etter at jeg ble ferdig.

Undervisning

Det tok nok noen måneder, men det var pga av andre omstendigheter. Jeg dro på skiferie tre uker til Chamonix med en gang jeg var ferdig med utdannelsen og på slutten der skadet jeg ankelen. Så da ble det et par måneder med skadeavbrekk før jeg i det hele tatt synes det var greit å undervise.

Men når jeg så var klar tok det vel bare noen uker før jeg hadde jobb som yogalærer på Sats. Først som vikar fram til sommeren og så med to faste timer i uken etter sommeren. Litt mer om hvordan jeg fikk jobb der her. Men før det rakk jeg å ta en liten utdannelse til. Jeg hadde nemlig hele tiden visst at jeg hadde lyst å kunne undervise noe som var litt roligere enn Ashtanga og motstykket Yin yoga ble svaret. Derfor tilbragte jeg en uke på Ibiza på en intensiv 60 timers utdannelse, nok til å kunne undervise siden jeg hadde en 200 timers utdannelse i lomma fra før.

Jeg likte veldig godt å undervise på Sats, det ble raskt en gjeng av faste deltagere (noen også veldig erfarne) slik at jeg kunne lage en slags progresjon samtidig som det var stadig nye innom (slik det jo er på Sats), som gjorde at jeg fikk brynet meg godt på det også. Lærerikt og gøy!

Men så var det dette med at jeg har en annen ganske krevende fulltidsjobb og et ønske om å kunne trene alt jeg vil selv osv. Det ble vanskelig å få deltidsjobben til å gå helt opp, jeg måtte ha vikar (og det må man som regel skaffe selv) hvis jeg skulle delta på jobbting de ettermiddagene jeg undervist osv. Jeg fant rett og slett ut at selv om det var aldri så gøy så ble det litt for mye styr. Så jeg sluttet der like før jul. Men med en ny plan i lomma, for jeg hadde jo lyst til å undervise.

DSC03049.jpg

Etter jul startet jeg og kollega Maria (som også er yogalærer) opp med yoga hos Geodata der vi jobber. Vi fikk leie en treningssal rett ved siden av kontoret, fikk kjøpe inn noen matter og satte i gang. Og med to stykker som bytter på var hele stressmomentet borte + at jeg slapp reisevei osv. Så langt har det vært kjempegøy. Rundt 10-20 stykker deltar hver gang og det er litt flere gutter enn jenter (for det er det jo på kontoret ellers også). Fin aktivitet for jobben, gøy for oss å undervise. Gleder meg til hver tirsdag det er min tur.

I tillegg har jeg jo undervist litt smått her og der, tilfeldige økter for venner og for en litt større gjeng skiguider da vi var i Alaska. Det er så gøy å ha denne ferdigheten, å bare spontant kunne undervise en gjeng som har lyst på yoga, å kunne hjelpe folk som lurer på ting osv.

Egen yogapraksis

Det med min egen praksis har også utviklet seg veldig etter jeg tok utdannelsen. Jeg er veldig trygg i det jeg gjør og yoga er mer en livsstil enn noe jeg gjør nå og da. Jeg prøver å gjøre yoga så ofte jeg kan, men har en mer avslappet tilnærming til det enn under utdannelsen. Noen uker kan jeg ha 5-6 økter, andre bare et par. Ashtanga er fortsatt navet mitt, det jeg liker best og helst vil gjøre. Men utdannelsen har gjort at jeg har grunnlaget til å eksperimentere mer og lage mine egne økter. Det har jeg gjort mer og mer av og synes det er gøy og ikke minst bra for min egen del å variere hva jeg gjør avhengig av hva kroppen min trenger der og da.

 

Med andre ord: jeg er veldig fornøyd med utdannelsen og det første året etterpå. Jeg vet ikke helt hva neste steg er, jeg vet bare at jeg vil fortsette å lære mer og å undervise litt.