Yoga for sliten skikropp

28337381_1986234351390052_4091722118939883794_o.jpg

Det er ingen tvil om at bare føtter har det mye bedre enn føtter i alpinsko. Og det er heller ingen tvil om at yoga er bra for en sliten skikropp. Men så er det det med sliten da, en full ashtangaøkt daglig er ikke nødvendigvis kompatibelt med mange timer på ski hver dag. En mellomting er bra.

Liten tvil om hva føttene liker best

Liten tvil om hva føttene liker best

Jeg er altså på et tre ukers opphold i Chamonix og det er langt mellom dagene vi ikke står mellom 3 og 6-7 timer på ski. Det er tidlige morgener (skiforholdene er nesten alltid best om morgenen) og kroppen er sliten og sulten når jeg kommer hjem. I tillegg til skiståingen er det mye henging og gåing og ståing og bæring på ski i tunge sko. Som dere sikkert skjønner blir yoga litt nedprioritert. Men, ikke helt.

All den hengingen og bæringen og føttene i kjipe sko gjør at kroppen virkelig har godt av en yogaøkt. Og som jeg har skrevet om tidligere – yoga er bra for skiformen. Og motsatt – mange av de samme musklene er i bruk i yoga og ski, beina får mer trening på ski og kjernemuskulaturen digger begge deler. Altså kompatibelt begge veier.

Yoga når kroppen er sliten

De dagene jeg har skipause kjører jeg en vanlig ashtangaøkt på morgenen, men tar det litt roligere med det som er tungt for beina som Parsvokanasana, Utkatasana og Virhabradasana. De andre dagene gjør jeg enten tilnærmet ingenting eller en veldig tilpasset økt som har mest fokus på å rehabilitere kroppen, og jeg gjør den på ettermiddag, etter ski. Økta er ca sånn (måtte ashtangapolitiet tilgi meg):

(Det er bare å google navnet på stillingene så finner du de)

Stående stillinger:

  • Solhilsner – alltid solhilsner. Kroppen trenger å bli varm og solhilsner både strekker godt og gjør den varm. Nedadgående hund er kjempedeilig for sliten rygg. Tar gjerne noen ekstra runder i Balasana også (barnet) for å strekke ut ryggen godt.
  • Padangustasana og Pada Hastasana – deilig å strekke baksida av beina litt.
  • Trikonasana begge veier. Godt å strekke brystet og vri litt.
  • Padottanasana, her synes jeg spesielt A og C kjennes digg etter skiøkt.

Sittende stillinger, her gjør jeg en vinyasa innimellom for å holde kroppen varm:

  • Pachimottanasana – igjen digg for å strekke både rygg og bakside
  • Janu Sirsasana A – åpne hoftene er bra
  • Marichyasana A og C. Spesielt vridningen i C føles godt etter skiøkt.
  • I tillegg gjør jeg gjerne Pidgeon pose og Baddha Konasana. Her holder jeg litt lenge slik at hoftene og innsiden slipper skikkelig opp.

Avsluttende stillinger:

Her gjør jeg mer eller mindre akkurat som i Ashtanga, men holder kanskje litt kortere i de tyngre stillingene siden økten har fokus på restitusjon. Og så en laaaang Savasana til slutt selvsagt.

 

Det viktigste med en slik økt er at kroppen blir kvitt spenninger og at man rett og slett tøyer godt brukte muskler for å gjøre kroppen klar igjen – til neste skidag. Jeg lytter mer til kroppen enn til «yogaregler» når jeg lager meg en slik økt og det kan godt tenkes din kropp trenger noe annet enn min. Økten kan også variere fra gang til gang avhengig av hva kroppen trenger.