Yogabilder: elsk, hat og nytte

Vi både digger dem og misliker dem, de perfekte yogabildene på Instagram i positurer som ser fullstendig uoverkommelige ut, i perfekte yogaklær og med perfekte kropper. For noen fungerer de som motivasjon, ja jeg blir til en viss grad motivert av fine yogabilder selv. Men bildene kan også føre til dårlig selvtillit, et urealistisk bilde av hva yoga er og en følelse av å aldri kunne oppnå.

Jeg tror det er viktig at vi ikke dømmer, det er ikke feil eller riktig å poste slike bilder. Det må være greit å markedsføre seg selv og for mange ligger det mye egenmotivasjon i å poste bilder av seg selv. Likes og tilbakemeldinger gir noe tilbake til en person som jobber hardt for å få til noe. Men de (vi) som gjør det bør være bevisste på effekten og iblant vise en annen side. Kanskje spesielt i den grad det er yogabilder det er snakk om, fordi yoga handler om så mye mye mer enn perfekte stillinger. Sånn egentlig handler det om det motsatte av det kroppspresset slike bilder kan føre til, det handler om å ta vare på og være glad i seg selv.

Og ja, jeg gjør det til en viss grad selv. Både på Tindeyoga og Sesilieh på Instagram poster jeg mer eller mindre rake hodeståendebilder (for det er liksom den ene stillingen jeg får skikkelig til da) av meg selv og flotte bilder av andre. Og jeg prøver å være bevisst, men det er kanskje mer her på bloggen jeg skriver om den mer utfordrende siden av yogapraksisen og andre sider ved yoga enn perfekte stillinger. Og så har jeg jo lyst til å vise fram det jeg får til og ha en fin Instagramkonto….

Del mer enn de perfekte stillingene

Det er ikke slik at alle disse perfekte yogabildene som postes ble slik på første forsøk. Kanskje mer den hundrende i mange tilfeller. Det er ikke slik en yogapraksis faktisk ser ut. Som Ellen Johansen sier det på sin yogaprofil under fanen: My unglam yoga practice. En måte å vise fram den dagligdagse siden av yogaen på. Jeg heier på det Ellen!

Så min oppfordring er egentlig mer i retning av: Del det du er stolt av å få til, men vær gjerne tydelig på at veien dit først og fremst har vært mye jobb. Og kanskje en gang iblant kan du dele noe som er litt mindre perfekt.

Nytteverdien av bilder

Det er også en annen verdi av bilder og det er å se seg selv i ulike stillinger. For selv om yoga absolutt ikke handler om å få til stillinger perfekt, så er det jo mange av oss som jobber mye med akkurat det. Å naile den stillingen.

I dagens praksis fikk jeg kjæresten til å ta litt bilder for en liten realitetssjekk av meg selv. Jeg hadde en ide om at jeg begynner å få til stillingen Bhujapidasana ganske bra. Og ja, etter et par forsøk (og et veldig bra kamera med flink fotograf) så den slik ut:

ABhujapidasana.jpg

Dette havnet på Instagram, fordi jeg er stolt, selv med litt crazy uttrykk ansiktet og ting som henger ut. Det er bare meg som jobber hardt liksom.

Det andre eksempelet er et løft jeg begynner å få til og i min hjerne er jeg egentlig ganske strak og fin. Vel, slik så det ut:

løft2.jpg

Ikke akkurat strakt og fint eller noe som helst. Men et bilde av den faktiske situasjonen og ikke minst - veldig god hjelp for å se hva jeg må jobbe med for at dette løftet skal bli bedre. Og det er det jeg mener med nytteverdien, det er lærerikt og litt vondt å se seg selv, men altså det er jo virkeligheten.

Og den, virkeligheten, fortjener litt større plass i yogaverden!