Opplevelser, forbruk og bærekraft - noen leveregler

ski.jpg

Av ulike grunner reflekterer jeg mer og mer over forbruk og bærekraft for tiden. Tiden vi lever i sier selvsagt sitt og reduksjon av forbruk er viktig i et klimaperspektiv. Og så påvirkes jeg nok av yogafilosofien som sier en del om grådighet, samtidig som min egen økonomi gir rom for mer forbruk og mine hobbyer krever sitt.

Og som så mange andre så er jeg selvsagt villig til å tilpasse meg til en viss grad, men jeg er nok ikke av dem som går lengst for å minske forbruk. Og jeg har altså hobbyer som krever en del utstyr. Ski, når du både driver med topptur og alpint, krever sitt både i reiser og utstyr og selv om yoga kan være gratis sånn egentlig så har man jo lyst til å ha bra matte og bra yogaklær.

Samtidig er jeg opptatt av hva som gir glede og for meg er det helt klart opplevelser framfor det å faktisk eie ting. Fritid verdsettes mer enn penger osv. Før kjøpte jeg dyre vesker, nå kjøper jeg skiutstyr. Med det mener jeg ikke å kritisere de som velger å kjøpe dyre vesker eller heller jobber litt ekstra for å tjene mer, folk må gjøre det de vil. Men jeg har et ønske om å endre ting i mitt liv og har laget meg et sett med regler som jeg skal tilstrebe å følge.

  • Kvalitet framfor kvantitet – heller kjøpe få ting av bra kvalitet enn å kaste meg over billige ting på HM. Heller en dyr bra yogabukse enn tre som blir fort slitte.
  • Kjøpe ting som er laget av bærekraftig materiale og i en bærekraftig prosess. Dette er vanskelig fordi det begrenser utvalget betydelig, men verdt å gjøre mer av.
  • Selge, reparere eller gi bort. Gjenbruk er bærekraftig. Brukt utstyr og ting i god stand går på FINN, andre ting gis bort til Fretex e.l. Dyre klær som har hull eller skader kan repareres.
  • Bruke penger på opplevelser fremfor fysiske eiendeler. Noen opplevelser krever jo bruk av bil/fly e.l. og utstyr. Men jeg tenker i alle fall at det er den veien jeg vil sentrere pengene mine. Og mine favorittopplevelser har jeg gjerne i fjellet i Norge, koster lite, forurenser lite, gir mye.
  • Kjøpe kortreist. Mat, klær, opplevelser. Hva det enn er – kortreist er bedre for klimaet.

Ikke de veldig store endringene, men man må starte ett sted og her er det naturlig for meg å starte. Mye gjør jeg allerede, andre ting kan jeg bli mye flinkere til. Og det har jeg tenkt til å bli!