Urkeegga - en fantastisk fjelltur i Sunnmørsalpane

21055330_1788589441154545_472303537142323186_o.jpg

Då eg var liten
masa eg ofte på far min
om me ikkje kunne reise på ferie

Kvifor det?
svare han alltid
Me er då herifrå

(Odd M. Goksøyr)

Jeg er på hjemlige traktere denne helga, nærmere bestemt Urke i Hjørundfjorden på Sunnmøre. Der jeg vokste opp blant fjord og fjell. Måtte le litt da jeg så teksten over i en bok. For meg er det sånn - hvorfor i all verden bor jeg i Oslo når jeg er herfra? Men sånn er det - og det er uansett utrolig deilig å ha dette vakre stedet å dra til - og å kunne kalle det hjemme. 

Så, langhelg på Urke altså, 7 timers kjøring fra Oslo. Kjørte etter jobb fredag, fjelltur på planen. Sola skinte som den jo alltid gjør på Sunnmøre... Neida, men vi var veldig heldige med været. Og målet var Urkeegga. En ganske ny tur på Urke som ble gått opp og merket i fjor av den flinke gjengen i Saksa Turstiforening og dugnadsfolk i bygda. Og det er en helt fantastisk tur!

Du kan jo begynner med å se denne nydelige filmen Bjørn laget fra turen vår før du leser turbeskrivelsen lenger nede.

 

Turbeskrivelse Urkeegga

Urkeegga er en rundtur over en egg og to fjelltopper Klokkskollen og Maudekollen. Du går i alt i overkant av 800 høydemeter og Maudekollen er det høyeste punktet på 1021 moh. I avstand er det litt over 10 km. Så det er en lang tur, men ikke blant de tyngste sånn i høydemeter, du går mye flatt og slakt. Råsa opp til Klokkskollen er veldig bratt og litt gjørmete, så skikkelige fjellsko må du ha. 

Du kan starte turen på indre eller ytre Urke avhengig av når du vil ha den bratteste delen. Om du starter på ytre Urke vil du gå slakt oppover Urkedalen først, så litt bratt opp til Maudekollen, over eggen til Klokkskollen og ned derfra ganske bratt. I dette tilfellet kjører du fram veien til Urkegjerde og fortsetter videre på skogsveien oppover dalen til du når bommen. Der er det skiltet start på stien til Urkeegga.

Alternativet er å starte på indre Urke. Da kjører du opp skogsveien like før du forsvinner ut av Urkebygda (når du kjører mot Øye), du kjører gjennom hyttefeltet og videre nesten til bommen på denne siden. Det er skiltet start på stien et stykke før bommen.

Det er et lite stykke mellom de to punktene for start og slutt så beregn en liten gåtur for å hente bilen etterpå. Eller bruk to biler. Men det er fullt overkommelig å gå for å hente den. Personlig ville jeg startet den bratte veien opp til Klokkskollen først. Det er en dryg start, men det er desto mindre gøy å gå ned den bratte gjørmete kneika på slutten. 

Vi brukte i overkant av 6 timer, men jeg har hørt folk som har brukt ned mot 3. Vi tok oss altså god tid. For bildemuligheter er det myyyye av. Turen er rett og slett en panoramatur av de sjeldne. Jeg har gått mye i fjellet både i inn- og utland, men denne turen står høyt på lista over de vakreste. Fordi det er så mye av alt. Du har tinder i alle retninger og den nydelige Hjørundfjorden som du ser hele veien. Det er et panorama over Sunnmørsalpene du er den del av. Og for deg som tenker at egg = luftig. Ikke her. Eggen er brei og fin, knapt noen luftige punkter. Men du kan selvsagt finne de litt mer luftige stedene for spektakulære bilder om du vil. 

21125434_1788589547821201_1019646788999351006_o.jpg

Mot Sæbø. Fin brei sti. 

FullSizeRender.jpg

Eggen du går over

FullSizeRender.jpg

Urke der nede. 

FullSizeRender.jpg

Utsikt mot Øye.