Topptur på ski fra Loen Skylift

Norge har fått en ny skiheis, og hvilken heis! Loen Skylift er en vidunderlig opplevelse året rundt, flott anlegg og ingeniørkunst og flott utsikt, fint laget og bra restaurant på toppen. Men enda bedre - den tar deg opp til fjellheimen i området Stryn/Loen som gir massevis av muligheter. Mer om Loen Skylift.

Det blir ikke akkurat en skiheis for å kjøre ned igjen fra toppen av heisen til bilen er ikke det du vil. Men den tar deg opp til 1011 meter over havet og er dermed et perfekt utgangspunkt for toppturer på ski. Du kan gå til flere mindre topper (feks Staurinibba) og kjøre ned igjen til heisen eller du kan bruke det som startsted for mange av de kjente toppene rundt som Storskredfjellet og Dispahyrna og kjøre ned igjen andre steder.

Vi testet det i påska og gikk opp til Staurinibba, kjørte så nesten ned til Losætra før vi gikk opp igjen og kjørte ned til heisen for en digg middag på restauranten før vi tok heisen ned til bilen igjen. En perfekt dag i fjellet. Her kan du se litt fra den dagen:

Det er tydelig at Loen Skylift satser på området over heisen som noe mer enn bare et sted man ser på utsikten. Første del av turen gikk vi opp en preppa bakke for aking og du kan leie både akebrett og truger der oppe. Langrennsløper er der også og du kan gå turene på ski uten guide om du har kunnskap til det. Om du ønsker guide og litt tøffere turer kan jeg anbefale Breogfjell som er lokalkjente og dyktige.

Ta turen!

sloens.jpg

Toppturglad i øst og vest – fem toppturer du bør sjekke ut

Toppturglad er et eget begrep hos oss, den typen glad jeg blir på topptur. Kombinasjonen av det å bare være i fjellet, kjenne på egen styrke (og begrensning), fantastisk utsikt og frihetsfølelsen når man bare suser nedover fjellsida til slutt. Toppturglede!

Denne påska var rett og slett fantastisk og bød på hele fem toppturer. Været var så bra som det kan bli og vi fikk i tillegg et par avslapningsdager, et par reisedager og en halv dag i skibakken. Og med sted å henge både i øst (Hemsedal) og vest (Urke) fikk vi alt vi ville.

Siden mange er interesserte i bra toppturer, her kommer de vi fikk med oss denne påska:

Slettind i Hemsedal
Dette er en lett tur på rundt 500 høydemeter. Slakt (og stort sett skredtrygt terreng). Kan gåes av alle. Vi startet med denne da vi ikke hadde all verdens tid den dagen. Vi hadde nemlig hjemmekontor i Hemsedal og gikk rett i skitøyet da arbeidsdagen var slutt. Turen ligger på Hemsedalsfjellet som også har flere andre fine turer og gjerne er mer snørikt enn andre steder i Hemsedal.

Staurinibba fra Loen Skylift (og litt til)
Så dro vi altså vestover og den første turen vi tok var med utgangspunkt i nye Loen Skylift i Loen like ved Stryn. Dette var bare noe vi måtte prøve, å ta heisen opp og så benytte seg av alt landskapet der oppe. Og ikke minst, vi kom rett til snøen utenfor heisen og slapp å gå noe på beina (som man jo måtte en del av denne påska). Muligheten er mange fra toppen av skyliften, mange går opp og kjører ned igjen til andre steder i Loen/Stryn, men siden vi bare hadde en bil måtte vi ned igjen til utgangspunktet. Bonusen var en herlig middag på uteserveringen før vi tok heisa ned igjen.

Vi hadde sett oss ut en liten tur der vi kunne få mye nedkjøring i soloppvarmede sider (slush). Så vi gikk altså opp til fjellet Staurinibba først, delvis bratt tur, men helt fin, kan gåes av de fleste, men var greit med skarejern denne dagen. Derfra kjørte vi nedover noen høydemeter mot Lohøgesætra (finer slushsvinger) før vi gikk opp igjen samme veien og kjørte så helt ned til heisen igjen. Mye bra kjøring med ca 800-900 høydemeter å gå oppover.

Grøtdalstindane, Hjørundfjorden
Til nå den mest krevende turen vi har gått i bratthet. Men også den mest fantastiske i nedkjøring. Turen går nesten sammenhengende i skredterreng, så her må man være veldig obs på skredfaren og man går mange lange partier sammenhengende i rundt 30 grader. Krevende altså. I høydemeter gikk vi vel rundt 1100 og ca 250 av disse var på beina først mens de siste 100-150 var med stegjern og isøks mot toppen i 40 graders bratthet (man bør ha det der!). Utsikten fra toppen gir deg alle retninger og er rett og slett fantastisk. Det var nedkjøringen også!

Skårasalen, Hjørundfjorden
En klassiker med god grunn! Her kunne vi kjøre nesten til enden av veien og ta på oss skiene ved bilen. Drøye 1000 høydemeter opp i delvis bratt terreng, men også en tur de fleste fint kan gå. Turen kan gåes i terreng under 30 grader, men det er vanskelig å unngå utfallssoner og terrengfeller så det er greit å vite hva du gjør. Og på en dag med lite skredfare kan du kjøre både renner og parti som er godbratte ned igjen. Utsikten fra Skårasalen er et fantastisk skue utover Hjørundfjorden. Nedkjøringen har så mange muligheter at alle vil finne noe som passer, slakt eller bratt. Vi kjørte de bratteste partiene denne dagen i fantastisk slush igjen.

Nibbi, Hemsedal
Med værforandringer i vest tok vi turen tilbake til Hemsedal og fikk med oss sesongens andre tur på Nibbi. Med god grunn et av de aller mest populære fjellene i dalen. Her får du nedkjøring for alle høydemeterne du går opp og du kan gå i skredtrygg sone hele veien. Du kan også finne brattere nedkjøringer om du vil det og forholdene sier det samme. I høydemeter går man rundt 800-900. Igjen en tur alle kan gå, men den går rimelig sammenhengende oppover, ingen slakke partier å hente seg inn igjen på.


Tusen takk påska 2019, du leverte! Her kommer et lite bildedryss fra det hele (sorry Hemsedal, de fineste bildene er fra Sunnmøre):

jks.jpg

På vei mot Skårasalen med bror Jogeir og svigerinne Katharina (foto: Bjørn Dyresen)

Bj%C3%B8rn_Loen.jpg

Bjørn med vestlandske fjordarmer i bakgrunnen, på vei mot Staurinibba

grøtdalutsikt.jpg

 Utsikt en av veiene fra Grøtdalstindane.

gr%C3%B8tdalstegjern.jpg

Bratt på toppen av Grøtdalstindane

megogurke.jpg

Toppturglad! Med Urke <3 i bakgrunnen fra Skårasalen (foto: Bjørn Dyresen)

Toppturer på ski i Hjørundfjorden på Sunnmøre: Fra fjord til fjell <3

Jeg tror jeg var i starten av tenårene da toppturturismen kom til Hjørundfjorden, den spede starten. Plutselig kom bilene susende forbi gården vår på Urke tidlig om morgenen etter et snøfall, lenge før påske, som var da vi tok på oss de smale fjellskiene med avklipte feller og labbet fra huset oppover og innover i Urkedalen.

De andre utenfra skulle nok lenger enn det, for de fleste var nok fantastiske Slogen målet, dronninga. Og de senere årene har det ikke blitt mindre trafikk den veien akkurat, topper som Slogen, Skårasalen, Grøtdalstinden, Kvitegga og Dalegubben er for verdensklasse å regne i topptursammenheng. Og det som gjør det hele ekstra unikt er selvsagt fjorden, å se fjella speile seg fra toppene og å kjøre rett ned mot en fjord. Kombinasjonen med de spisse taggene som er karakterisk for Sunnmørsalpene er den siste ingrediensen som gjør dette så utrolig bra.

Nå bor jeg ikke i dette paradiset lenger, men vi bruker mye tid på å planlegge når vi kan ta turen dit. Når er været bra nok og skredfaren ikke for høy? (for de fleste fjell er bratte, så skredfaren er til stede nesten hvor du går). Når kan vi ta fri fredagen så helgen blir litt lenger når vi kjører helt fra Oslo?

Her kan du se hva jeg snakker om, grunnen til at det er verdt det for en helg og kanskje bare en skitur, som det ble denne gangen – nemlig Maudekollen, en tilgjengelig tur for de fleste, ikke særlig skredutsatt og med en utsikt i verdensklasse.

Har du tenkt å teste ut fjellene i Hjørundfjorden på ski anbefaler jeg boka Toppturar i Sunnmørsalpane, den har en egen del med haugevis av turer i Hjørundfjorden. Noen er veldig godt besøkte, andre kan du gå helt for deg selv. Det finnes overnattingssteder både på Urke (utleiehytter), Øye (Hotel Union) og Sæbø (Hotel Sagafjord og camping) – alle steder er gode utgangspunkt for toppturriket. Sjekk værmeldinga og skredfaren – og ta turen!

18193182_10155012352795269_8460127141877780103_o.jpg

Foto og film: Bjørn Dyresen

Valg av toppturutstyr – finn den beste riggen for deg

Lette eller tunge ski, sko og bindinger? Kjøreegenskaper eller lett oppover? Det å finne ut hva slags toppturutstyr du skal investere i er ikke alltid så lett og du får sikkert haugevis av velmenende råd om alt fra akkurat den skoen til type skifeller. Så tenkte jeg skulle gi noen råd jeg også da.

Jeg er nesten på min tredje rigg etter jeg kjøpte utstyr for ca fire år siden, ergo jeg har prøvd meg fram for å lande på det som passer best for meg – og det er mine egne erfaringer jeg baserer disse rådene på.

Lett rigg med ok kjøreegenskaper

Det er typisk i starten at man er redd det blir for tungt, det er tross alt noe annet enn å gå på langrenn eller fjellski dette og vi snakker høydemeter oppover. Jeg tenkte det samme for fire år siden og gikk for lette sko og ganske lette ski, men her valgte jeg også ski som skulle være ok å kjøre på fordi jeg ikke var så god på nedoverski enda og jeg hadde plan om å bruke de samme skiene i alpinbakken. Så ikke de aller letteste skiene.

Det viste seg å være en bra startrigg for meg, men det hadde ikke gjort noe om den var litt tyngre heller. For er du i helt ok form er ikke den oppoverturen så fryktelig tung. Trikset er å holde farten lav, lære deg god teknikk for vendinger (det er utrolig energikrevende med vendiger i bratt terreng om du ikke kan det) og skli framover på fellene når du går i stedet for å løfte skiene.

Tilpassede sko og bedre nedoverski for pudderkjøring

Vel riggen min virket helt ok den, men jeg fant etter hvert ut at skoene gjorde mer vondt enn det som var meningen (man tror liksom at litt vondt skal være sånn, men nei…).  Jeg prøvde å få skoen tilpasset, men det var ikke mulig og jeg hadde såpass store smerter (skoen klemte hardt på foten) at jeg ikke hadde noe annet valg enn å kjøpe nye. Jeg gikk igjen for lette sko. Tipset her: Tilpass skoene dine! Har du kjøpt toppturriggen din et skikkelig sted så vil de justere skoen din etter behov. Bruk dem noen dager, kjenn etter hvor det klemmer litt mer enn det bør og de i butikken vil gjøre sitt beste for å justere skoen slik at den blir bedre. Jeg var gjennom en slik runde hos de flinke folka på Moh Sport i Hemsedal og etter det fungerte de perfekt.

Den neste endringen jeg gjorde var å kjøpe nye ski. Skiene jeg hadde var veldig gode på vårskiturer når det var slusjføre og i litt hardt føre, men alle som har prøvd å kjøre pudder med smale ski versus breiere ski med rocker (den oppoverbøyen foran og bak på skien) skjønner hva jeg snakker om. Topptursesongen vår var ikke lenger bare om våren, men også på pudderføre så jeg kjøpte et par fortsatt lette ski, men breie og med litt rocker.

36187497612_7bbff8f8d9_k (2).jpg

Tyngre rigg for bedre nedovertur som også funker i bakken

Fortsatt good times med den nye riggen. Men etter hvert som oppovermusklene får trent seg opp og jeg ble bedre på å kjøre nedover på ski ellers fikk jeg definitivt lyst på både sko og ski med bedre nedoveregenskaper. Så jeg kjøpte meg enda et par sko, denne gangen av den mye stivere typen og litt tyngre, men ikke blant de tyngste (Salomon Mtn Explore). Det viste seg at det var himmelsk med stivere sko nedover. Ikke helt som de lette å gå oppover med (de føles jo nesten som joggesko), men det er mest en vanesak og verdt det for nedoverturen sin del.

Og så var det skiene da. Nei, jeg kjøpte ikke nye igjen. Men jeg har et par fantastiske pudderski som fungerer glimrende i bakken også (Yvette fra DPS) som jeg visste ville fungere fint ned fra fjell ellers også. Så jeg fikk satt en helt ny type bindinger på dem – Shift bindinger. Disse bindingene fungerer akkurat som andre alpinbindinger når du kjører nedover og som de fleste andre toppturbindinger når du går oppover. Den eneste forskjellen er egentlig at helen er litt høyere oppe som default oppover og helløfteren er litt lavere på høyeste nivå. Bare en liten vanesak.

Og nå bruker jeg altså denne riggen (både skoene og skiene) både i bakken og på topptur. Men jeg har beholdt de litt lettere skiene mine også til oppoverturer som er litt lenger for da vil nok mine kjære Yvette bli litt tunge.

Oppsummert og litt om pris

Dette høres kanskje dyrt ut og ja det koster penger. Men sko og ski jeg ikke bruker lenger ble selvsagt solgt på FINN og nå sitter jeg faktisk igjen med bare en rigg som passer til både topptur OG bakken og det sparer jeg jo penger på.

Og så til et viktig poeng, hvordan unngå veien gjennom tre rigger som meg?
1. Ikke vær så redd for at det skal bli for tungt, kjøp heller litt tyngde enn å risikere bare kjipe nedoverkjøringer. Begynn med kortere turer slik at du blir vant til det. Stivere og tyngre sko er nesten viktigere enn tyngre ski vil jeg si.

2. Sørg for at skoene dine passer deg. Mange er opptatt av at de skal ha det og det merket sko, men det aller aller viktigste er at skoene passer deg, vi har alle forskjellige føtter. Og kjøp dem et sted der de kan tilpasse dem ved behov, de gjør det gratis om det er et bra sted.

3. Velg basert på ditt utgangspunkt, ikke resten av gjengens. Er du i elendig form så gå kanskje for en litt lettere rigg, men du kan få like mye igjen for å gå på et toppturkurs og lære deg god oppoverteknikk. Er du skikkelig god på nedoverski kan det sikkert fungere bedre med lettere ski enn om du er uerfaren nedover osv. Har du lyst på ski du kan bruke i alpinbakken også bør du absolutt ikke gå for de letteste.

 

Lykke til!

Afterskiyoga - lag din egen

Yoga etter en dag på ski er digg og bra både for kropp og hode. Det kan kanskje føles som litt tiltak, noe som er litt slitsomt, men nøkkelen er å lage seg en yogaøkt der det å roe ned og det å tøye de riktige stedene er fokuset. Afterski med godfølelsegaranti også dagen etter!

Vi snakker ikke en full Ashtangaøkt for å si det slik.

Med denne bloggposten vil jeg gjerne gi deg inspirasjon til å lage din egen afterski-yogaflyt, heller enn å gi deg en ferdig serie. Rett og slett fordi vi trenger ulike ting og jeg har lært meg å sette stor pris på det å flyte litt slik kroppen vil. Det vil jeg gjerne at du skal få til også.

Jeg vil gå gjennom et opplegg slik jeg bygger det opp selv etter en lang dag på ski. Men jeg varierer fra gang til gang. Tiden varierer også fra 20-30 minutt og opp til en time. Jeg lenker til beskrivelse av de ulike stillingene som ikke er så kjente. Jeg holder gjerne stillingene en god del lenger enn til vanlig i disse øktene. Teller mellom 10 og 20 rolige pust for eksempel.

Her har du rammen for en digg afterskiyoga:

Oppvarming

Ja, du kommer kanskje rett fra bakken, men har rukket å bli kald igjen fordi det er kaldt ute. Yoga fungerer alltid bedre, og føles bedre, når du får varmet opp kroppen først. Men gjør det rolig. Jeg begynner gjerne stående på alle fire for å varme opp ryggraden litt først, cat and cow eller bare ulike former med ryggen er fint. Eller noen andre bevegelser jeg bare trenger.

Videre sverger jeg til solhilsen, for det er en veldig fin måte å varme opp på og det føles som en bra start. Og det strekker fint i både rygg og bein som er fokuset i denne yogaøkten. Jeg gjør rett og slett bare ren Solhilsen A, for jeg har strengt tatt ikke så mye behov for å utsette låra for krigere og andre tunge stillinger etter skidagen. Men gjør det som fungerer for deg.

Rygg og skuldre

Det er kanskje ikke ryggen vi tenker at vi har brukt mest på ski, men fordi den hele tiden stabiliserer kroppen og dermed også holdes ganske stiv, trenger den definitivt litt oppmykning. Kanskje har vært kald så skuldre og rygg er ekstra stiv? Jeg elsker Puppy pose - superdeilig for både skuldre og rygg, holder den gjerne i et par minutter og glir over i Sphinx for å få en myk motstrekk . Andre former for skulderstrekk som den jeg viser i denne posten eller Thread the Needle er også veldig fine. Og Child’s pose!

Vridninger er også fint å ta med her, som Maricyhasana C eller bare en liggende vridning av kroppen (Twist).

Jeg gjør gjerne en og annen solhilsen mellom stillingene for å holde kroppen varm eller bare andre bevegelser som føles bra for kroppen din.

lyogasolnedgang.jpg

Beina og hofter

Jeg tar alt som heter bein i ett her, forside, bakside og hofter – alt litt herpet etter en dag på ski. For baksiden er for eksempel Paschimottanasana fin eller en stående variant av det samme. Så også Janu Sirsasana A, Upahvista Konasana og lignende varianter. Det er lov å prøve seg litt fram også – du må ikke alltid gjøre en korrekt yogastilling. For forsiden kan Saddle pose være fin.

Så er det hofter, utside og innside. Her varierer jeg mellom disse, Baddha Konasana, Pidgeon pose, Shoelace og Fire Log Pose. Jeg gjør gjerne alle sammen, du gjør det din kropp trenger.

Avslutning

En nedtrapping er en viktig del av en yogaøkt og her vil vi jo finne roen, så da gjør du det du føler mangler eller det du trenger for å roe ned. Jeg gjør gjerne halvbro og skulderstående fordi det hører med i min avslutning + hodestående (alltid). Men kanskje har du mer lyst til å gjøre twist eller liggende butterfly eller noe helt annet? Til slutt kommer selvsagt en lang god Savasana.


Det jeg har beskrevet over er oppbygningen av en yogaøkt basert på at du har stått på ski, lignende kan du gjøre for alle typer behov du har egentlig. Lag en start og en avslutning og putt i stillingene du trenger i midten. Kanskje kan du få det til uten å bestemme på forhånd hva du skal gjøre, bruk det du husker fra yogatimer du har vært på, det må ikke være i samme rekkefølge som der. Og kroppen din gir deg gjerne gode svar på hva du trenger.

Tidligere har jeg skrevet om hvorfor yoga er bra for skiformen.

Lykke til med en litt annerledes afterski - med godfølelsegaranti også dagen etter!

 

Ventetid

Pust inn. Pust ut. Vær tålmodig. Det er det jeg føler november handler om. Det er slutt på den fine høsten, fjellturene, fargene. Snøen kommer på besøk i puljer, men stikker igjen før man rekker å tenke seg om. Regnet derimot og mørket – det gjør sin inntreden akkurat litt for hardt.

pustinnpustut.jpg

Nei, november er så langt fra en favorittmåned for meg. Det er en ventemåned. For etterpå begynner den virkelige moroa. Vinteren! Og akkurat nå er det mindre enn en uke igjen til skisenteret åpner i Hemsedal og til tross for kunstsnø og mye folk, det er snø, jeg kan skli på ski!

Kjenner at jeg gleder meg ekstra mye nå. For vårsesongen tok så brått slutt, litt før den burde med skade. Og jeg lærte meg så mye på fjorårssesongen som jeg gleder meg til å gjøre mer av. Denne sesongen skal jeg kjøre brattere og fortere. Og jeg skal gå maaange toppturer.

Og – i mars skal vi til Alaska, to uker med heliskiing(!). Derfor må jeg bli superkomfortabel med å kjøre bratt først.

Ventetid snart slutt – nå begynner moroa!

3 uker i Chamonix, dette gjorde vi og en liten guide

Brevent.jpg

3 uker i Chamonix er over. For et deilig liv, det eneste hver dag handler om er å stå opp og bestemme hvor du skal stå på ski i dag. Og med så mye å velge i finnes det noe for de fleste værforhold. Her får du en liten oppsummering av hva vi gjorde og noen anbefalinger – en liten guide.

Her kan du lese mer om hvordan vi planlagte oppholdet forresten.

Guide til Chamonix

Chamonix har mye å velge, det kan jo være både bra og utfordrende, spesielt utfordrende om du ikke har så lang tid her, så her kommer noen anbefalinger på anlegg, bruk av guide og byen Chamonix.

Skaff deg guide

Det koster litt (ca 4000 per dag for en guide), men skal du gjøre noe litt utenom det som er anleggesnært og spesielt ting på bre og ikke har brekunnskap og utstyr må du ha guide (skredkunnskap og skredutstyr må du selvsagt også ha). Vi ville i tillegg gå litt turer på rando og bestilte i forkant guide fra Chamex for to dager den første uken og to dager den neste. Og vi sa at vi ønsket oss brekursing sammen med turgåing av guiden. Det var lurt, da fikk vi både kjørt ting som Valle Blanche (der må du ha guide om du ikke har brekunnskap, utstyr og veldig god sikt), gått en tur opp til 3500 moh + lært mye om bre, redning, navigasjon og generelt annet som er nyttig under litt mer alpine forhold enn de fleste turene vi har hjemme. Og Chamex og vår guide Olivier leverte bra.

Gå 400 meter, kjør ned 2500. Bra deal spør du meg.

Gå 400 meter, kjør ned 2500. Bra deal spør du meg.

 

De ulike anleggene

Det er 5 hovedanlegg i Chamonix i tillegg til noen mindre barneanlegg og andre gondoler og hvis du har unlimited pass (anbefales) har du også adgang til anleggene i Courmayeur i Italia og Verbier i Sveits og tilgang til toppheisen på Grands Montets og Aiguille du Midi.

Det meste fantastiske med Chamonix er alle den fantastiske heisnære offpisten. På en pudderdag finnes det neppe mange bedre steder å være. Men den blir fort oppkjørt, så du bør ikke være innstilt på at du får kjøre fantastisk offpiste hele tiden. Og da er jo fine bakker i tillegg et pluss. For jeg er i alle fall der at jeg heller kjører bra bakker en overoppkjørt offpiste. Her er mine anbefalinger basert på der vi var:

Flegere og Brevent – fantastisk offpiste og fine bakker

Helt klart mine favoritter. Det går heis opp til begge anleggene, men de er forbundet med hverandre også så du kan starte i ett og ende i ett annet. Toppheisen på Brevent er veldig kul og har fin, litt bratt nedkjøring. Må oppleves. På Brevent er heisen fra bunn veldig kjapp, så køene blir sjelden for lange. På Flegere derimot er bunnheisen litt treig, så du kan ende med å stå en del om du ikke er veldig tidlig på. Vær også obs på at denne lett stopper når det er vind (som den dagen vi stod aller først i køen på en pudderdag… og endte med å ta bussen over til Brevent og så opp der). Flegere har litt bredere finere bakker, mens de i Brevent er litt mer smale og sneglete. Offpisten er ca like bra begge steder (og den er veldig bra!) og det er masse muligheter for å ta på fellene og gå videre.

Grands Montets – klassiker med fantastisk offpiste

Turen ned fra toppen av Grands Montets er en klassiker og veldig kul, men delvis på og like ved en bre, så vær obs på det. Anlegget er ellers et offpiste-paradis og har noen ok bakker også. Du må ta to gondoler for å komme til topp, den andre kan fort ha ganske lange køer, men der er det også mulig å bestille billett der i forkant så du slipper køen. Eller være tidlig ute som alltid er lurt.

Le Tour - bakkecruising

Er det kjipt vær på topp og all bra offpisten er oppkjørt synes jeg det er helt ok å cruise bakker en dag. Det kan du gjøre i anleggene over også, men de er litt vel bratte for cruising og det blir fort kuleløyper av det. Generelt sett så er bakkene på et helt annet bratthetsnivå enn hjemme, det vi kaller svarte løyper er stort sett røde her og de svarte kan fort være veldig bratte. Jeg hadde litt sånn sperre for bratthet før jeg kom hit, har ikke kjørt sååå mye bratt, men det ble jeg raskt kurert for kan du si…. Uansett – i Le Tour er det fine ikke fullt så bratte cruisebakker, helt fint for en slik dag. Og litt off piste + fin utsikt og solrikt. Bare vær obs på at med slakkere bakker øker tettheten av skiskoler og nybegynnere i bakken.

Aiguille du Medi – ustiktspunkt eller brekjøring

Agiuille du Medi er ikke et skianlegg, men en tostegs gondol til fjellet (3842 moh) ved samme navn. Mange tar gondolen opp, ser på utsikten og tar gondolen ned igjen. Utsikten bør sees! Andre kjører altså ulike løyper ned breen Valle Blanche. Som nevnt, krever guide om du ikke er veldig erfaren med bre og/eller kjent. I starten går man et stykke ned på beina med et slags taurekkverk å holde seg i og stort sett bundet sammen i tau. Dette virket veldig skummelt i forkant, men var ikke fullt så ille. Selve turen ned kan gjøres veldig bratt eller veldig slakk. Vi gjorde en mellomting og fikk blant annet kjøre ski inne i breformasjonene, veldig kult!

Glad Bluebird i Brevant! (Foto: Bjørn Dyresen)

Glad Bluebird i Brevant! (Foto: Bjørn Dyresen)

 

Courmayeur – Italia <3

Det går buss til Courmayeur 2-3 ganger daglig, det tar under 45 minutt. Vi var heldige og dro dit en dag med fantastisk sol. Fra toppen der fikk vi faktisk pudderlinjer langt utpå dag (blir ikke så mye oppkjørt som i Chamonix), men italienerne er mest kjent for godt preppede bakker. Og de leverte på det. Kjørte de breieste fineste bakkene noen gang. Digg! Og så mat da. Ekte italiensk lunsj inntar du på Refuge Monte Bianco.

Courmayeur er jo mest kjent for Skyway og å kjøre ned Helbronner-breen, men det fikk vi dessverre ikke gjort den dagen.

Fikk aldri testet Le Houches som er det siste av de store anleggene, men det er visstnok også et mindre lettere anlegg ala Le Tour, men med veldig bra skogskjøring for dager da det er fint.

 

Andre praktiske ting for skiferie i Chamonix

Ta bussen

Chamonix har et meget godt utbygd bussystem til alle anleggene og bussen (og en del tog) er gratis med skipasset. Ja, det er fullt og trangt på bussene og du kommer nok til å hate det litt, men du kommer deg dit du skal uten å vente for lenge. Kjører du må du være desto tidligere ute, det er ikke flust av parkeringsplasser gitt.

Bo sentralt

Vi bodde i Airbnb-leilighet ca 20 minutters gåavstand fra byen. Det var stort sett helt ok, men med skiutstyr var det litt langt å gå og bussene gikk bare to ganger i timen så det ble mye venting. Så skulle jeg valgt igjen hadde jeg plassert meg i gåavstand (med skiutstyr) fra en av de to hovedbussholdeplassene som alle bussene går gjennom – Chamonix Sud eller Chamonix Centre.

Kjøp forsikring med skipasset

For 2-3 euro om dagen får du kjøpt en forsikring som gjelder all heisbasert kjøring (også off piste). Da er du sikret hjelp av skipatruljen, evt frakt til sykehus/lege og dekning av andre utgifter om du skulle skade deg. Tro meg – jeg har testet den! Falt i bakken og skadet ankelen. Så fort jeg kunne vise til forsikringen (de spurte etter den før de gjorde noe som helst) ble jeg kjørt ned på båre, rett i ambulansen og rett til røntgen (var heldigvis bare kraftig forstuing og helt på slutten av oppholdet). Det er nok sannsynlig at din vanlige norske reiseforsikring hadde dekket alt også, men da tror jeg neppe jeg hadde fått så smooth hjelp av skipatruljen. Det er verdt de euroene spør du meg.

Aperol.jpg

Spis godt

Det er flust av spisesteder i Chamonix, men noen har helt klart høyere turistfaktor enn andre. I anleggene er det meste dyrt, så skal du være noen dager er det lurt å ta med seg en Sandwich fra byen i stedet. Maten i anlegget er helt ok. Skal du derimot spandere på deg en ekstra bra lunsj i bakken en dag kan jeg absolutt anbefale L’Adret de la Flegere. Litt dyrt, men fantastisk mat.

I Chamonix anbefaler jeg disse stedene:

 • Bighorn Bistro & Bakery – god stemning, ok priser, burgere, fajitas, salater osv.
 • Le Vert – litt utenfor selve sentrum (20 min å gå), men veldig god stemning og godt fransk/engelsk-kjøkken.
 • Josephine – litt av hvert, fransk bistrostemning, god mat
 • La Caleche – stedet for gode kjøttretter eller franske klassikere som Fondue og Raclett.
 • Jonction Coffee – beste kaffebaren i byen. God avslappa stemning, fantastisk kakao.
 • Aux Petits Gourmands – kaker og konfekt må til i Frankrike og her er det meste godt. Ikke sånn usedvanlig koselig å sitte der, så kjøp gjerne med ting hjem.
 • La Flambee – fransk uformelt og hyggelig

 

Alt i alt – det er ikke uten grunn at Chamonix er elsket av skifolk verden over. Du finner knapt bedre heisbasert offpiste og det er også helt konge å bare gå noen hundre ekstra meter med feller og kunne kjøre et par tusen høydemeter ned igjen. Neste gang skal jeg gå enda mer topptur.

Byen Chamonix er i tillegg sjarmerende og byr på franske mat- og drikke godiser så det holder. Og så er den omringet av fjell da <3

Fornøyd! Foto: Bjørn Dyresen

Fornøyd! Foto: Bjørn Dyresen

Yoga for sliten skikropp

28337381_1986234351390052_4091722118939883794_o.jpg

Det er ingen tvil om at bare føtter har det mye bedre enn føtter i alpinsko. Og det er heller ingen tvil om at yoga er bra for en sliten skikropp. Men så er det det med sliten da, en full ashtangaøkt daglig er ikke nødvendigvis kompatibelt med mange timer på ski hver dag. En mellomting er bra.

Liten tvil om hva føttene liker best

Liten tvil om hva føttene liker best

Jeg er altså på et tre ukers opphold i Chamonix og det er langt mellom dagene vi ikke står mellom 3 og 6-7 timer på ski. Det er tidlige morgener (skiforholdene er nesten alltid best om morgenen) og kroppen er sliten og sulten når jeg kommer hjem. I tillegg til skiståingen er det mye henging og gåing og ståing og bæring på ski i tunge sko. Som dere sikkert skjønner blir yoga litt nedprioritert. Men, ikke helt.

All den hengingen og bæringen og føttene i kjipe sko gjør at kroppen virkelig har godt av en yogaøkt. Og som jeg har skrevet om tidligere – yoga er bra for skiformen. Og motsatt – mange av de samme musklene er i bruk i yoga og ski, beina får mer trening på ski og kjernemuskulaturen digger begge deler. Altså kompatibelt begge veier.

Yoga når kroppen er sliten

De dagene jeg har skipause kjører jeg en vanlig ashtangaøkt på morgenen, men tar det litt roligere med det som er tungt for beina som Parsvokanasana, Utkatasana og Virhabradasana. De andre dagene gjør jeg enten tilnærmet ingenting eller en veldig tilpasset økt som har mest fokus på å rehabilitere kroppen, og jeg gjør den på ettermiddag, etter ski. Økta er ca sånn (måtte ashtangapolitiet tilgi meg):

(Det er bare å google navnet på stillingene så finner du de)

Stående stillinger:

 • Solhilsner – alltid solhilsner. Kroppen trenger å bli varm og solhilsner både strekker godt og gjør den varm. Nedadgående hund er kjempedeilig for sliten rygg. Tar gjerne noen ekstra runder i Balasana også (barnet) for å strekke ut ryggen godt.
 • Padangustasana og Pada Hastasana – deilig å strekke baksida av beina litt.
 • Trikonasana begge veier. Godt å strekke brystet og vri litt.
 • Padottanasana, her synes jeg spesielt A og C kjennes digg etter skiøkt.

Sittende stillinger, her gjør jeg en vinyasa innimellom for å holde kroppen varm:

 • Pachimottanasana – igjen digg for å strekke både rygg og bakside
 • Janu Sirsasana A – åpne hoftene er bra
 • Marichyasana A og C. Spesielt vridningen i C føles godt etter skiøkt.
 • I tillegg gjør jeg gjerne Pidgeon pose og Baddha Konasana. Her holder jeg litt lenge slik at hoftene og innsiden slipper skikkelig opp.

Avsluttende stillinger:

Her gjør jeg mer eller mindre akkurat som i Ashtanga, men holder kanskje litt kortere i de tyngre stillingene siden økten har fokus på restitusjon. Og så en laaaang Savasana til slutt selvsagt.

 

Det viktigste med en slik økt er at kroppen blir kvitt spenninger og at man rett og slett tøyer godt brukte muskler for å gjøre kroppen klar igjen – til neste skidag. Jeg lytter mer til kroppen enn til «yogaregler» når jeg lager meg en slik økt og det kan godt tenkes din kropp trenger noe annet enn min. Økten kan også variere fra gang til gang avhengig av hva kroppen trenger.

3 uker i Chamonix – planlegging og opplegget

Her går det meste mye mer oppover enn hjemme, men man må jo bare glise i slike omgivelser. Selv for en Sunnmøring imponerer det, det er jo så uendelig mye av alt!

Her går det meste mye mer oppover enn hjemme, men man må jo bare glise i slike omgivelser. Selv for en Sunnmøring imponerer det, det er jo så uendelig mye av alt!

Den første av tre uker i Chamonix er over. Jeg skal ikke påstå at jeg har drømt om å leve skibomslivet i Chamonix, men da vi begynte å snakke om å være her noen uker i vinter, ble jeg fort gira på tanken. Og nå er altså en av tre uker over. Jeg tenkte jeg skulle si litt om hvordan vi har planlagt dette, hva vi skal gjøre osv.

For min del er det vanskelig å ta tre fulle uker helt fri på denne tiden av året, så jeg bruker hviledager (som jo er greit å ha) til å jobbe, jobber 3-4 dager + at jeg sjekker e-post og følger opp den daglig. Det går foreløpig veldig fint.

Planlegging

Det krever litt planlegging et slikt opphold om man ikke skal ruinere seg økonomisk. Flybilletter ble bestilt tidlig og vi bor i leilighet booket gjennom Airbnb. Det var viktig for oss med leilighet slik at vi kan lage det meste av maten selv, også viktig for økonomien. Kjæresten er her i fire uker og det gir også litt rabatt på leiligheten.

Utstyr er selvsagt en del av greia og vi hadde planer om både toppturer + ski i anleggene og offpiste, så mye måtte med. Heldigvis hadde vi alt vi trengte fra før, dette er ca det jeg har med i tillegg til klær o.l.. Noe utstyr til topptur (klatresele o.l.) låner vi her nede.

chamonix.jpg

 

En annen ting vi booket i forkant var guide. Du må jo ikke ha guide, det avhenger jo av hva du skal, men vi hadde lyst til å gjøre en del ekstra, blant annet turer på bre, da var guide en selvfølge. En smart ting vi gjorde var å be om guide som både kunne kurse oss i bre og mountaineering, i tillegg til å ta oss med på kule nedkjøringer og turer. Det viste seg å være veldig lurt. Vi hadde to dager ganske tidlig, som ga oss god innføring og gode tips. Og så har vi to dager denne uka.

Opplegget

Som nevnt vil vi jo litt av hvert. I alt har vi 4 planlagte dager med guide, utover det er alt avhengig av vær, forhold og formen. Det er det som er så digg med å være her så lenge. Det er ikke krise om en dag er ekstremt skytung og vi kommer til å få både sol og pudder. Sol har vi allerede hatt, pudder er på vei.

Vi ser hver dag litt an og foreløpig har vi fått gjort mer enn vi kunne håpet på, mye fordi vi har hatt guiden som har tatt oss med på kult ting. Ellers har det vært en del skyer så da gjelder det å bruke webkameraene i anlegget godt og finne ut hvor vi kommer over skyene (for det gjør man jo her!).

Det kommer mer anbefalinger og en liten Chamonix guide etter hvert. Men foreløpig ser dette opplegget i alle fall ut til å fungere strålende. Det føles virkelig som vi bor her, men det eneste vi trenger å forholde oss til hver dag er hvor vi skal stå på ski/gå på ski denne dagen. Det er et ganske digg liv! Og med så mye aktivitet så kan vi jo kose oss i massevis med franske oster, croissanter og Champagne.

(Nei, vi har ikke testet afterskien enda, det er ikke helt den delen av skibomslivet som er vår greie, men vi tar nok turen dit også etter hvert).

Akkurat nå er vi aller mest spente på morgendagens skitur, der vi skal gå ca 1000 høydemeter på over 3000 meters høyde i nærmere 20 minusgrader. Det blir en ny første gang, virker som det blir mange av dem her. 

Sesongens første topptur med perfekt pudder, sol og litt skuldertrøbbel

påveiopp.jpg

Er ganske så fornøyd med å starte toppturesongen første uka i januar. Og for en dag å starte på! Sol og kanskje det beste pudderet jeg har kjørt faktisk.

Det så ikke helt ut som jeg skulle starte topptursesongen denne dagen kvelden før. Jeg hadde store smerte i skulder og arm og hadde vel bestemt meg for å ta det helt rolig den dagen. Men så våknet vi da, skulderen litt mindre vond og blå himmel ute. Og vi visste at pudderet ventet. Så da måtte det bli tur.

Målet var Leinenosi (skrives også Leinenøse) i Hemsedal, en topp vi hadde sett på en stund, litt under 900 høydemeter å gå. Vi hadde aldri vært der eller i det området før, men vi drar helt klart dit igjen. Masse muligheter og flott område og vi hadde det nesten for oss selv. 

Toppturglad

Toppturglad

Men skulderen min var ikke helt bra da. Så jeg bestemte meg for å skåne den mest mulig, visste det ville måtte bli noen tunge stavtak mot slutten i den dype snøen. Så jeg gikk hele veien opp uten å bruke stavene i det hele tatt (bortsett fra litt på slutten da). Prøv selv, det er ganske mye tyngre. Var glad for kjernemuskulaturtreningen yogaen har gitt meg det siste halvåret da gitt. Apropo at ski og yoga er bra for hverandre

Faktisk så ble jeg såpass sliten, når vi i tillegg måtte lage sporene selv i dyp snø ca halve turen, at vi ga oss bare noen høydemeter fra toppen. Det var også litt fordi det var litt steinete der og det begynte å bli litt seint da. Og det var jeg som pingla ut selvsagt.

Men for en nedkjøring vi fikk! Pudderet i Hemsedal er faktisk noe av det beste du får i Norge fordi snøen er veldig tørr der. Der er det jo stort sett stabilt kaldt gjennom hele vinteren, mens pudderet på Sunnmøre foreksempel er mer utsatt for milde temperaturer og fuktighet. Og denne dagen var altså pudderet på sitt aller beste. Og det var mye og det var usporet. Først lang stor vidde og så digg skog ned til bilen. Helt drøyt. 

påveined.jpeg

Jadda, slik så det ut!

Hurra for topptursesongen! Nevnte jeg at vi skal være flere uker i Chamonix denne vinteren forresten? Det skal vi!

Yoga er bra for skiformen

Flaks for meg at ski og yoga passer veldig godt sammen. Yoga gjør mye bra med kroppen som du får nytte av på nedoverski, hovedsakelig handler dette om balanse, mykhet/fleksibilitet og kjernemuskulatur.

Det er mange typer trening/idretter som kompletterer eller utfyller hverandre og yoga og ski står høyt på listen. Det betyr ikke at yoga er nok trening for å komme i skiform, men det er en av de tingene som kan gi skiferdighetene og opplevelsene på ski det lille ekstra.

En liten yogastrekk i en lang dag i bakken er bra. Her på toppen av favorittheisen Tinden i Hemsedal.

En liten yogastrekk i en lang dag i bakken er bra. Her på toppen av favorittheisen Tinden i Hemsedal.

Mykhet/fleksibilitet

Yoga handler først og fremst om å bli mykere/få mer fleksible muskler og dette kommer virkelig til nytte i skibakken. For å bli en god skikjører må du ha god bevegelighet i hoftene og overkroppen, det vil omtrent all yoga kunne hjelpe deg med. Jo mer fleksibel du er jo enklere er det å komme helt over på skjær og kjøre de myke fine svingene. Med mye skikjøring og annen trening som styrker lårmuskulaturen som mange skikjørere gjør, blir også musklene kortere (og dermed mindre fleksible) og yogaen bidrar til å forlenge de igjen.

Balanse

De fleste som har vært på noen yogatimer vet at det er mye fokus på balanse. Balanse er også viktig i ski. Ergo yogaøvelser med innslag av balanse = bra.

Kjernemuskulatur

I yoga (spesielt de litt tyngre formene som ashtanga og vinyasa) trener du mye kjernemuskulatur. Mer enn mange er klar over. Det er kanskje det jeg har merket best på starten av skisesongen nå etter en høst med yoga (nesten) hver dag. Den mye sterkere kjernemuskulaturen min gjør nesten alt av skikjøringen min bedre. Enten det er haugete oppkjørte løyper eller off piste kjøring med varierende underlag. Så ikke hopp over Navasana (boat pose), hold heller et par ekstra ganger.

Styrke ellers

Mange mener også at det er mer styrkesentrerte øvelser i yoga som hjelper på skikjøringen som Utkatasana (chair pose) eller Virabhadrasana (warrior pose). Og ja, det hjelper litt om det er kun det du gjør eller du gjør det jevnlig over tid. Men skal du virkelig styrke lårmuskulaturen må det hardere skyts til, det har jeg merket selv som har droppet den biten de siste månedene til fordel for yoga. Men den delen av yogaen som lener over i utholdende styrke vil kunne bidra til en bedre skiform.

Hvilken type yoga er best for skiformen?

For å få alle effektene jeg nevner bør du gjøre en litt dynamisk yogaform (som ashtanga eller andre vinyasa-typer). Er du mer ute etter mykhet og/eller balanse, vil de fleste yogaformer gi effekt.

Og etter en lang dag i bakken er det superdeilig med en mer Yin-aktig yogaøkt. Da tøyer jeg lenge i noen få stillinger for å roe ned etter alt adrenalinet i bakken og få myknet opp igjen slitne muskler.

Ski <3 Yoga

Reiseuke og skihelg – jaaaaa

Denne uka har vært litt annerledes gitt. Reising og første skihelga i vogna har ført til litt utfordringer i yogarutinen. Er veldig fornøyd med hvordan jeg løste det. Og så har snøen kommet! Jaaa, det betyr Hemsedalhelg og endelig skliing på snø igjen.

Jobbtur til Rotterdam og litt utfordrende yogaforhold

Onsdag stod jeg opp sånn i femtida for å fly til Amsterdam. Jeg skulle på et europeisk markedsmøte for firmaet jeg jobber i. Møtet jeg skulle på var i Rotterdam, men jeg fikk sneket meg til lunsj og litt shopping i favorittbyen Amsterdam først. Det var digg, sola skinte og livet var bare deilig.

Framme i Rotterdam var jeg likevel sliten etter tidlig morgen osv så yogaen fikk en pause. Men jeg kjente at morgenen etter skulle jeg ha en økt. Reising kjennes på kroppen og soving på fly gir stiv nakke. Utfordringen var at jeg ikke hadde med noen yogamatte denne gangen. Ikke engang reisematta mi fikk plass siden jeg pakket ekstra lett. Så løsningen ble en håndduk på hotellgulvet. Og det gikk overraskende bra, nesten en time ble det på «matta.» Det samme dagen etter. Greia med litt sånn ugreie forhold er å ikke henge seg opp i at man ikke kan gjøre alt ting perfekt. De stående stillingene blir vanskeligere og hopping og slikt funker også dårlig, så da ble det rett og slett mer på gulvet.  

Skiiiiihelg

Gjett om vi var klare for første skihelg da. For de som ikke kjenner meg så godt, vinteren handler om ski. Åstedet er primært skibomsvogna i Hemsedal, men også topptur-turer til Sunnmøre, Jotunheimen osv. En god blanding av heiskjøring og toppturer altså. Og denne helga åpnet altså Hemsedal. Turen gikk rett fra flyplassen og dit, det ble sen kveld før vi var fremme. Likevel våknet jeg tidlig nok for enda en sårt trengt yogaøkt (mer reisesliten kropp og soving i bil). Det var småkaldt i vogna så det ble ullbasert yoga, men digg.

IMG_20171125_155346_642.jpg

Så bar det i bakken! Det er skikkelig rart å stå på ski når det er mange måneder siden sist. De første turene var nesten litt bambi på isen-preget og det svei i låra. Men det kom seg definitivt etter hvert. Gøy! Jeg kjenner forresten at jeg er mer stabil i overkroppen etter all kjernemuskulaturtreningen i yogaen. På den andre siden kjenner jeg at lårene mine trenger mer enn det yogaen gir. Må nok bli knebøy igjen etter hvert.

Etter noen timer i bakken sloknet jeg foran Netflix gitt. Ahh, det deilige, enkle livet i vogna!